Iværksættere vil erobre København med spøgelseskøkkener og flere madkoncepter

Med international erfaring i ryggen vil Daniel Baven og to iværksætterkolleger forsøge at få succes med deres bud på det koncept, som i udlandet går under så forskellige betegnelser som cloud kitchens, dark kitchens, ghost kitchens eller virtuelle køkkener.
Ambitionen er klar, når man træder ind på direktørens og medstifterens kontor hos Noahs Køkken på Amager.
Bag Daniel Baven hænger et kort over København med seks cirkler over. I midten af en rød cirkel, der dækker over Amager, hvor sidder kun et par hundrede meter fra det første storkøkken, Noahs Køkken oprettede i april 2020.
I de resterende fem cirkler på kortet skal der inden udgangen af 2021 gerne være et storkøkken i hver cirkel.
"Idéen med Noahs Køkken er, at du kan købe mad på kryds og tværs af koncepter. Så du kan både få en burger til hovedret fra ét sted, og så en rød grød med fløde fra et andet sted i samme levering," siger Daniel Baven.
Han vender sig om og illustrere med sine hænder, hvordan en af cirklerne udvider sig, før den synker sammen igen, nærmest som et åndedræt. Illustrationen viser, hvordan travlheden i den enkelte cirkel påvirkes af tiden på dagen. Når der er mest travlt, siger Daniel Baven, så hænger cirklerne sammen.
Idéen er stadig ny for stifteren bag Noahs Køkken, men i fremtiden forestiller han sig, hvordan leveringsbude rækker poser med Noahs Køkkens logo og et køkkenets underbrands over dørtærsklen til de sultne forbruger i deres hjem.
FødevareWatch har tidligere beskrevet, hvordan leveringstjenester som Wolt og Hungry.dk under pandemien så en opblomstring af spøgelseskøkkener. Som i udlandet forventer de, at køkkenerne vil blive endnu mere synlige i det danske takeaway-marked.
Endnu er Noahs køkken i sin tidlige opstartsfase, og leveringsplatformene sørger indtil videre for en daglig omsætning på cirka 25.000 kr.
Thailandsk inspiration
Noahs Køkken blev stiftet af Daniel Baven, Robert Engström og køkkenchef Carl Simonsson i starten af pandemien. Navnet refererer til fortællingen om Noahs ark – et skib der lige holder sig oven vande, mens resten af verden er ved at drukne.
Daniel vendte hjem til Danmark for to år siden efter ni år i Thailand, hvor han var med til at starte sandwichbaren Lucky 13, der på få år blev til en kæde af sandwichrestauranter i hele landet. Kæden måtte under pandemien lukke halvdelen af sine 13 butikker.
Da Daniel Baven så flere af sine restauranter lukke i Thailand, måtte han og hans kollegaer finde nye muligheder for indkomst. Mens pandemien rasede, kom han i tanke om et forretningskoncept, han havde set på tværs af Asien.
Ude i Østen, så Daniel Baven en måde at drive restauranter på, som skulle blive til essensen i Noahs Køkken, baseret på idéen om et cloud kitchen eller på dansk; et spøgelseskøkken.
"Det jeg bemærkede i Thailand var, at de havde nogle andre forretningsplaner i forhold til at øge deres vækst. Derude handlede det mere om, at man skulle strømline sine forretninger og sænke omkostningerne. Hele opsætningen var baseret på data, hvor de så på, hvad de solgte mest af, og hvor de solgte det. Det jeg syntes de manglede var, at de ikke havde øje for, at det også skal være en kulinarisk oplevelse," siger han.
Daniel Baven fortsætter:
"Det blev mere eller mindre et ræs mod bunden for madleveringsektoren. Derfor har cloud køkkener fået et dårligt omdømme," siger han.
Han tilføjer, at Lucky 13's restauranter i Thailand egentlig prøvede at bekæmpe de virtuelle køkkener gennem sit eget ordresystem. Det lykkedes bare ikke, og derfor blev idéen om at lave et koncept, der minder om det, Daniel Baven egentlig startede med at bekæmpe, født.
Noahs Køkkens opsætning minder om en paraplyorganisation. Øverst og dækkende over de resterende brands er Noahs Køkken. Under paraplyen er der mindre restauranter, som får lavet sin takeaway-mad i Noahs Køkkens storkøkken på Amager.
Forstæderne skal have kulinariske oplevelser
Tilbage til de seks cirkler på væggen bag Daniel, der illustrerer Noahs Køkkens kommende udbredelse i København, findes der også en længerevarende plan, som rækker udover de seks cirkler.
Resten af året vil virksomheden fokusere på København, men Daniel Baven mener egentlig, at det virkelige potentiale for spøgelseskøkkener ligger i forstæderne og mellemstore danske byer.
Da FødevareWatchs udsendte spørger ind til muligheden for at udvide til mellemstore byer, lyser Daniel Bavens øjne op, mens han læner sig engageret ind over bordet.
"København er et rigtig godt sted at teste vores virksomhed. Men idéen med et cloud kitchen passer egentlig bedst til forstæder. Der er en mangel på god takeaway derude, og med vores koncept, så bliver det også nemmere for leveringstjenester at kunne udbrede sig til de dele af landet, hvor de ikke er endnu," siger Daniel Baven.
Han tilføjer, at Noahs Køkken er klar på den bølge der er på vej, og håber, at andre har gjort deres egne tanker om hvordan deres forretning passer ind i den nye take-away virkelighed.
Dags dato har køkkenet syv brands under sig, der spænder over en bred madpalette med burgere, sandwich, suppe, bowls, tacos, drinks og desserter. De forskellige brands går under navne som Bowly, La Taqueria, Luke Smash Burgers, Suppefabrikken og Lucky 13.
Leveringstjenester spår opblomstring af danske spøgelseskøkkener
Ingen gæster og kun Wolt-levering: Her er Danmarks første spøgelseskøkken
Hungry-ejer vil igen indtage hjemlandet
Popstjerne står i front for ny leveringstjeneste med butlerservice
Relaterede artikler:
Hungry-ejer vil igen indtage hjemlandet
For abonnenter