FødevareWatch

EU-chef beder parlament godkende handelsaftale efter brexit

Om tre dage udløber EU-Parlamentets frist for at ratificere EU's handelsaftale med Storbritannien.

Britiske Boris Johnson og EU's kommissionsformand Ursula von der Leyen. (Arkivfoto) | Foto: Henry Nicholls/REUTERS / X06612

Tirsdag stemmer EU-Parlamentet om en handels- og samarbejdsaftale, der kort før nytår blev indgået mellem EU og Storbritannien - og som midlertidigt allerede er trådt i kraft.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen tog tirsdag formiddag ordet og appellerede til medlemmerne om at stemme for.

"Denne aftale er afgørende for, at vi kan komme videre," siger von der Leyen i EU-Parlamentet i Bruxelles.

Det var oprindeligt planen, at EU-Parlamentet skulle have godkendt aftalen, før en overgangsperiode for Storbritanniens endelige exit fra EU udløb ved nytår.

Men aftalen faldt på plads juleaften 2020. Derfor kunne medlemmerne af EU-Parlamentet ikke nå at forholde sig til indholdet før fristen 31. december 2020.

Man valgte at godkende den midlertidigt. Parlamentet skal senest 30. april have ratificeret den.

Handels- og samarbejdsaftalen fastsætter ordninger på en lang række områder. Blandt andet handel med varer og tjenesteydelser, digital handel, luft- og vejtransport, energi, fiskeri og koordinering af social sikring.

Parlamentet ventes at godkende aftalen, selv om der også er udbrudt utilfredshed over både indholdet og særligt implementeringen.

Debatten tirsdag blev igen en lejlighed for mange til at diskutere selve beslutningen om at forlade EU.

"Briterne traf det helt rigtige valg, da de stemte sig ud af EU. EU vil i årene fremover blive mindre attraktivt for små lande som Danmark, når det i højere grad bliver føderalisterne, der svinger pisken," siger Peter Kofod (DF) fra talerstolen i EU-Parlamentet i Bruxelles.

Michel Barnier, som har været EU's chefforhandler i processen, mener, at resultatet af afstemningen i 2016, da et lille flertal af de britiske vælgere stemte for brexit, skal ses som et svigt i EU.

"Det er en skilsmisse. Det er en advarsel - brexit. EU har svigtet. Vi må tage ved lære af det," siger Barnier i EU-Parlamentet.

Aftalen har også skabt problemer. EU-landene er utilfredse over, hvordan briterne har implementeret dele af aftalen.

Kommissionen har indledt en traktatbrudssag mod briterne for ikke at leve op til indholdet i Nordirland-protokollen, som er del af aftalen.

I den store kristendemokratiske gruppe (EPP) opfordrer formand Manfred Weber til, at EU bruger de værktøjer, der er indført i aftalen, så man sikrer en fuld britisk implementering.

Tobis og sperling-fiskeri sikret for danske fiskere i denne sæson

Told sætter bremse på Royal Greenlands britiske salg

Østrig fastholder veto mod EU's største handelsaftale

Mere fra FødevareWatch

Her skal mundbind på igen

Nye restriktioner gælder fra mandag. Mundbind vender tilbage, og der bliver krav om coronapas flere steder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier