FødevareWatch

Dansk andefrontmand ramt af fugleinfluenza

Martin Daasbjerg, der tidligere har stået i spidsen for virksomheden Dansk And, der indgår i Dan Duck-selskabet, som lukkede ned tirsdag, må aflive 18.000 ænder og gæslinger efter fund af fugleinfluenza.

Martin Daasbjerg har i mange år været manden bag Danmarks eneste andeslagteri. Siden 20919 har han alene opdrættet fjerkræ. (Arkivfoto) | Foto: Astrid Dalum/Ritzau Scanpix

Trukket ud over mange års kalendre har 69-årige Martin Daasbjerg i årenes løb håndteret mange store udfordringer i sit hverv som andeproducent og virksomhedsejer.

Ifølge Dagbladet Ringkøbing-Struer er den tidligere ejer af virksomheden Dansk And senest blevet ramt af fugleinfluenza i sin store fjerkræproduktion, og som følge heraf skal 18.000 ænder og gæslinger aflives.

"Jeg har holdt mig væk det seneste døgn, for jeg har været for berørt af situationen, og jeg skal helt sikkert ikke være på stedet, når de sidste fugle skal aflives," siger Martin Daasbjerg til avisen.

Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Sideløbende med den store nødslagtning i sin egen produktion var Martin Daasbjerg tirsdag med omkring beslutningen, som affødte en konkursbegæring og at 40 medarbejdere på andeslagteriet i Struer blev opsagt.

Martin Daasbjerg ejer 25 pct. af selskabet DD Drift, som står for slagtningen af ænder for selskabet Dan Duck.

Solgte selv ombrust virksomhed

Tilbage i 2019 solgte Martin Daasbjerg selskabet Dansk Andeudvikling til det nyoprettede selskab Dan Duck. Om salget dengang sagde han til TV Midtvest, at det kom i stand, fordi han ikke længere var i stand til at arbejde 16-18 timer i døgnet.

Dansk Andeudvikling, der frem til 2017 hed Dansk And, nåede at leve en ret ombrust tilværelse, og i de seneste år blev det også i den del til en vis mængde medieomtale.

Blandt andet i 2015, da virksomheden i forbindelse med jul ved en fejl sendte 1300-1400 ildelugtende ænder ud til sine kunder, og da man året efter blev frastjålet 1400 levende juleænder. Alene sagen med de 1300 ænder, der blev trukket tilbage, kostede Dansk And 4 mio. kr.

I februar 2017 gik Dansk And konkurs for så få måneder senere at genopstå som Dansk Andeudvikling, og i 2018 blev virksomheden hårdt ramt af fugleinfluenza i en af sine andebesætninger. I alt betød det aflivningen af omkring 20.000 fjerkræ.

Som Fugl Føniks genopstår dansk andeselskab

Jysk slagteri lukker - 40 mister jobbet

Andeslagteri stævner styrelse efter "fatale fejl"

Ukorrekt fejlkontrol koster andeproducent: Overvejer at søge erstatning

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier