FødevareWatch

Rejserestriktioner rammer danske eksportvirksomheder

Omsætningsdyk kan være en af konsekvenserne ved rejserestiktionerne, mener Dansk Industri.

Foto: Thomas Emil Sørensen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Danske virksomheder, som er afhængig af at få medarbejdere ind og ud af landet, venter et dyk i omsætningen på 16 pct. i årets første tre måneder.

Det skriver Berlingske Business på baggrund af en analyse fra Dansk Industri (DI).

"Det er rigtigt voldsomt," siger Thomas Bustrup, international direktør i DI.

Virksomhederne har blandt andet svært ved at opdrive nye kunder, fordi messer og fysiske kundebesøg er blevet aflyst. Men også servicedelen er ramt.

"De virksomheder, som ringer ind til os og er mest desperate, er dem, som ikke kan få servicefolk ud for at installere eller servicere maskiner og anlæg," siger Thomas Bustrup.

Både Dansk Erhverv og Dansk Industri har foreslået, at nøglemedarbejdere i danske eksportvirksomheder bliver rykket frem i vaccinekøen, fordi de har stor betydning for samfundsøkonomien.

"Vi har ofte et billede af, at dansk eksport består af færdige produkter, som bliver solgt direkte til slutbrugerne, men det er forkert. Det, der fylder mest i udenrigshandelsstatistikken, er varer, som bliver solgt fra virksomhed til virksomhed, og her er der ofte tale om specialiserede varer, som kræver fysisk tilstedeværelse," siger Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet til Berlingske Business.

Eksporten går frem - men er faldet over 100 milliarder i 2020 

Mere fra FødevareWatch

Tre restauranter lukker grundet smitte i populær ferieby

Tre restauranter i Skagen har valgt at lukke, fordi deres personale er ramt af smitte med coronavirus efter en af årets travleste turistuger i byen. Der kan endnu ikke aflæses en generel smittestigning i SSI's tal, men en ekspert opfordrer til at holde øje med smittesituationen.

Freshland lander sit første overskud i coronaår

Frugtkasse-selskabet Freshland har sidste år 13-doblet sin omsætning. Det er især coronapandemien, der har haft en positiv effekt, ligesom flere forbrugeres bevidsthed har ændret sig, lyder det fra selskabets adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier