FødevareWatch

Rejserestriktioner rammer danske eksportvirksomheder

Omsætningsdyk kan være en af konsekvenserne ved rejserestiktionerne, mener Dansk Industri.

Foto: Thomas Emil Sørensen/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Danske virksomheder, som er afhængig af at få medarbejdere ind og ud af landet, venter et dyk i omsætningen på 16 pct. i årets første tre måneder.

Det skriver Berlingske Business på baggrund af en analyse fra Dansk Industri (DI).

"Det er rigtigt voldsomt," siger Thomas Bustrup, international direktør i DI.

Virksomhederne har blandt andet svært ved at opdrive nye kunder, fordi messer og fysiske kundebesøg er blevet aflyst. Men også servicedelen er ramt.

"De virksomheder, som ringer ind til os og er mest desperate, er dem, som ikke kan få servicefolk ud for at installere eller servicere maskiner og anlæg," siger Thomas Bustrup.

Både Dansk Erhverv og Dansk Industri har foreslået, at nøglemedarbejdere i danske eksportvirksomheder bliver rykket frem i vaccinekøen, fordi de har stor betydning for samfundsøkonomien.

"Vi har ofte et billede af, at dansk eksport består af færdige produkter, som bliver solgt direkte til slutbrugerne, men det er forkert. Det, der fylder mest i udenrigshandelsstatistikken, er varer, som bliver solgt fra virksomhed til virksomhed, og her er der ofte tale om specialiserede varer, som kræver fysisk tilstedeværelse," siger Philipp Schröder, professor i økonomi ved Aarhus Universitet til Berlingske Business.

Eksporten går frem - men er faldet over 100 milliarder i 2020 

Mere fra FødevareWatch

Tidligere Meyers-folk klar med ny frokostsatsning

Efter ti år stoppede Carl Johan Paulsen sidste år som chef for Meyers Køkken. Nu vil han og en tidligere kollega ind på det københavnske frokostmarked med ambitiøst afsæt og en plan for de kommende tre år.

Nordjysk fiskeeksportør fanget i brexit-regler

Frederikshavn-selskabet Chrisfish har fået svært ved at eksportere skaldyr til Storbritannien. Højere toldmur og forsinkelse ved grænsen skaber frustrationer og vil ramme eksporten hårdt.

Hancock-bryggeriet klarer sig på lokal opbakning

Mindre grænsehandel har hjulpet på omsætningen i Skive-bryggeriets seneste regnskab, der er presset af det manglende salg af fadøl til restaurationer og fester. Smalhals på omkostningsfronten har sikret overskud.

Parter skyder med skarpt i mejeriopgør: Hvad er mælk?

Plantedrik eller komælk. Tonen skærpes fra mejerisektoren og modstanderne hos plantedrikproducenter som Naturli i forbindelse med EU-forslag, der skal præcisere mejeribetegnelsen. Mejeriforeningen kalder modstanden "hysterisk".

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier