FødevareWatch

Høje råvarepriser løfter låget i Danish Crowns Foods

Et turbulent og komplekst regnskabsår er lagt i bøgerne hos forædlings- og konservesselskabet Danish Crown Foods. Toplinjen og driftsresultat så markante løft.

Under pandemien har det været en god forretning at fremstille konserves for Danish Crown Foods. | Foto: PR/Tulip

Der findes ikke en enkel og simpel årsag til noget i det netop offentliggjorte regnskab fra Danish Crown Foods.

Datterselskabet bag produktion og salg af forædlede produkter fra brands som Tulip, Den Grønne Slagter, Mou, Gøl, Steff Houlberg, Danish Crown Professional, Dyrbar og Friland har i sit seneste regnskabsår løftet såvel omsætning som driftsresultat.

Omsætningen er vokset med knap 700 mio. kr. i et år, hvor coronapandemi, svinepest og et lurende brexit alt sammen har skubbet og trukket i såvel råvarepriser som i afsætningsmønstre.

I regnskabstallene er 2019-opkøbet af pepperoniproducenten DK-Foods i 2019 regnet ind, og omsætningen nåede i de tolv måneder frem til udgangen af september i alt 6,21 mia. kr.

"Stigningen i nettoomsætningen kan helt primært henføres til prisinflation i markedet som følge af de stærkt stigende priser på grisekød," skriver ledelsen anført af adm. direktør Kasper Lenbroch i beretningen.

På resultatsiden voksede driftsresultatet med 82 mio. kr. til i alt 144 mio. kr.

"Den økonomiske udvikling i såvel afsætning, omsætning og driftsindtjening er over det forventede, og årets resultat anses således som værende tilfredsstillende," skriver ledelsen videre.

Det endelige resultat var i perioden på 99 mio. kr., hvilket var 139 mio. kr. lavere end i 2018/19.

Egenkapitalen var ved årets udgang på 1,609 mia. kr., hvilket giver en soliditetsgrad på 46 pct.

I moderkoncernen Danish Crown voksede omsætningen på sammenligneligt plan med 8 pct. i regnskabsåret, og driftsresultatet blev løftet med 13 pct. til 2,72 mia. kr. Koncernens soliditet blev løftet til 33 pct. mod 26 pct. året før.

Flere folk på konservesfabrikken

Danish Crown Foods har som så mange andre fødevarevirksomheder været mærket af nedlukningen i foodservicesektoren siden foråret, men en del af nedgangen er afbødet gennem et øget salg til detailhandlen.

Mens det hjemlige marked fortsat mærket af en mindre nedgang i kødforbruget, har selskabet oplevet fremgang i den store produktion og salg af pepperoni og bacon i Europa og konserves længere ude i verden.

"Udviklingen i salget af konservesprodukter globalt har været positiv, bl.a. på kernemarkeder som UK, Puerto Rico, Panama og Okinawa samt nyere markeder som Philippinerne og Kina. Selskabets konservesfabrik i Vejle har som følge heraf skruet 25 procent op for produktionen gennem etablering af weekendhold," hedder det.

Forventninger om mere turbulens

Efter regnskabsårets afslutning er det stadig coronapandemien, der sætter en del af dagsordenen og gør det svært at spå om, hvordan tallene i de kommende ni måneder kommer til at udvikle sig.

"2020/21 forventes i lighed med 2019/20 at blive et turbulent år, hvor eksterne faktorer som afrikansk svinepest, covid-19, brexit mv. fortsat vil have en betydelig indflydelse på de globale markeder – og dermed også på Danish Crown Foods," skriver ledelsen.

Til trods for den store usikkerhed i markederne forventer Danish Crown Foods et resultat på niveau med det seneste regnskabsår.

Danish Crown-selskab lukker sydafrikansk opkøb ned efter tre år Danish Crown præsenterer rekordstort overskud Danish Crown våger over plantebaseret marked 

Mere fra FødevareWatch

Juledagene bliver ny højtid for madleverandør

Just Eat begynder at intensivere sin indsats for at fange forbrugernes interesse i juledagene. Flere er nemlig tilbøjelige til at vælge take-away over egne køkkenegenskaber og som alternativ til den tunge julemad, viser tal fra leveringstjenesten.

Dagrofa lancerer fælles CSR-strategi

Alle forretningsenheder under dagligvarekoncernen skal under en samlet plan nå fælles mål for forretningen, der blandt andet tæller høje ambitioner på det plantebaserede område. 

Her skal mundbind på igen

Nye restriktioner gælder fra mandag. Mundbind vender tilbage, og der bliver krav om coronapas flere steder.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier