FødevareWatch

Høje smittetal sætter konflikt på Grønttorvet på pause

3F kører på fjerde uge konflikt mod firmaer uden overenskomst på Copenhagen Markets i København. Men 3F har sat konflikten i corona-bero.

Foto: Claus Pedersen/ L&F

Fagforbundet 3F har siden 23. november kørt faglig konflikt mod firmaer på Grønttorvet i København – Copenhagen Markets – uden overenskomst. Men på grund af corona og høje smittetal i København er konflikten sat i bero.

Det skriver Fagbladet 3F.

Pausen i den lovlige konflikt kommer, efter at der i nogle uger har været skruet op for indsatsen på Grønttorvet. Her er 30-50 3F’ere hver dag mødt op for at støtte kravet om overenskomst med løbesedler og snak med kunderne, der blandt andet er restauranter, kantiner og grønthandlere.

"På grund af den alvorlige situation med meget høje corona-smittetal, har vi sat hovedkonflikt og sympatikonflikt i bero. Men vi genoptager konflikten i starten af et nye år, hvor vi inviterer de konfliktramte virksomheder til møde. Jeg håber, at dialog kan føre til aftaler," siger formand for 3F Transport Jan Villadsen.

Grønttorvet er Nordeuropas største markedsplads og distributionscenter for frugt, grønt og blomster, hvor kunderne hver dag køber for omkring 15 millioner kroner varer. 3F anslår, at der er cirka 200 ansatte på grønttorvet, der i dag ikke har en overenskomst.

"Målet er at få hele Grønttorvet overenskomstdækket, så lønmodtagerne får ordentlige løn- og arbejdsvilkår, og så der ikke er unfair konkurrence mellem virksomhederne. Det er en vigtig kamp for sammenhold, som vi står midt i på Grønttorvet," siger Jan Villadsen.

Konflikten er en del af 3F og 3F Transports samlede arbejde for at dække hele lagerområdet med overenskomst. Men det er 3F Høje Taastrup, der koordinerer indsatsen, fordi Grønttorvet hører under 3F-afdelingen geografisk.

Faglig medarbejder i 3F Høje Taastrup Louise Bruun oplyser, at 3F er i dialog med 15 virksomheder på Grønttorvet.

"12 firmaer har ikke reageret, og indtil nu har otte firmaer indgået overenskomst – to af dem har indgået overenskomst i forbindelse med konflikten," siger hun og tilføjer, at blomsterfirmaerne ikke er konfliktramte, da de hører under fagforbundet HK.

Et af de firmaer, der har tegnet overenskomst, er Frugtkurven. Indehaver Carsten Lynge siger, at da først han fik kigget ind i overenskomstens indhold og fik snakket med andre, der har overenskomst, gav det god mening.

"Vi havde en god arbejdsplads i forvejen, men valgte at tegne overenskomst, fordi den er spiselig og skræddersyet til os her på Copenhagen Markets. Den sikrer alle i fællesskabet nogle gode minimumsvilkår," siger Carsten Lynge.

Grønttorvet flyttede efter et halvt århundrede i Valby til Høje Taastrup, hvor Copenhagen Markets blev opført i 2015 på en 220.000 m2 stor grund. Det bebyggede areal er 67.000 m2 fordelt på to markedshaller.

Leveringstjenester kæmper om "eksploderende" takeaway-marked   Bageboom holder ved frem mod jul Storbritannien lemper krav til fiskeriaftale

Mere fra FødevareWatch

Dagli' Brugsen lukker yderligere to butikker

Dagli’ Brugsen føjer yderligere to butikker i provinsen til listen over butikker, der skal lukkes i den kommende tid. I forvejen havde dagligvarekæden meddelt, at fire butikker lukkes.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier