FødevareWatch

Corona har kostet foodservicekæmpe 1,4 millarder

Den store foodservicekoncern bag Dansk Cater og Inco ser en stor del af effekten af den lukkede restaurationssektor i sine nye regnkabstal. Økonomidirektør kalder året for en rutchebanetur, hvor man ikke ville have en ektra tur. (Opdateret.)

Foto: PR/Euro Cater

(Opdateret kl. 14 med kommentarer fra økonomidirektør Henrik Ellegaard.)

Med et regnkabsår, der afsluttes med udgangen af september, har corona-krisen haft sin indflydelse på tallenes udvikling i mere end seks måneder i Euro Cater-koncernen.

Det ses tydeligt, når man i øverste geled konstaterer, at omsætningen i 2019/20 er faldet med 1,3 mia. kr.

Samlet omsætter landets største foodservice-koncern, der har base i nordjyske Svenstrup, dog stadig for 8,2 mia. kr., og dermed er der meget, som indikerer, at året endnu en gang ville have været rekordstort, hvis ikke det var for coronasmitte og -nedlukningerne.

I regnskabet skriver ledelsen, at covid-19 i anden halvdel af regnskabsåret har medført et omsætningstab på omkring 1,4 mia. kr. og en nedgang i ebitda-resultatet på ca. 230 mio. kr., når man ikke indregner kompensation fra kompensationsordninger.

Det rapporterede ebitda-resultat blev på 601 mio. kr. mod 725 mio. kr. året før, fremgår det af regnskabet.

"Det har været et vanvittigt turbulent år, og det har på mange måder været som en rutchebanetur, man hvor man slet ikke har haft lyst til nogen ekstra tur," siger økonomidirektør Henrik Ellegaard.

Euro Cater ejer på dansk jord forretningen Dansk Cater og herunder AB Catering, BC Catering og Inco. Alle er det virksomheder, der er ekstremt hårdt eksponeret mod salget i restauranter, cafeer, hoteller osv. Udover den danske del er koncernen også markant tilstede i Sverige.

"Undervejs har vi - hver gang en statsminister i Danmark eller Sverige har været på talerstolen – kunnet set det i tallene med det samme. Heldigvis er det samme tendens, når der er blevet åbnet for noget igen. Så er det gået lige hurtigt, og vi så særligt hen over sommermånederne nogle helt fine tal, da først kunderne havde fået gang i salget igen,"  siger Henrik Ellegaard.

Overskud daler med 42 millioner

På trods af mere end seks måneders svært uvejr lykkedes det koncernen at hente et overskud på 281 mio. kr. hjem til ejerne, der består af en række personer i selskabets nuværende og tidligere ledelse, samt kapitalfonden Intermediate Capital Group (ICG), der købte omkring 35 pct. af ejerposten i Euro Cater i 2013 for 198 mio. euro.

Overskuddet på 281 mio. kr. er således 42 mio. kr. lavere end den rekordstore bundlinje på 323 mio. kr. året før og på linje med 2017/18.

I ledelsesberetningen hedder det om årets resultat:

"Årets resultat og den økonomiske udvikling er i væsentlig grad påvirket af covid-19-pandemien og de restriktioner, som blev implementeret i Danmark og Sverige samt resten af verden for at dæmme op for pandemiens udbredelse. Frem til medio marts 2020 realiserede koncernen en tilfredsstillende vækst i både omsætning og indtjening sammenholdt med året før."

I forbindelse med nedlukningerne har Euro Cater på dansk jord haft omkring 900 medarbejdere hjemsendt, og på listen over store modtagere fra kompensationsordningerne ligger Dansk Cater højt med støtte for i alt 89 mio. kr.

I Sverige gik 600 medarbejdere ned i tid.

"For at sikre tilstrækkelig fleksibilitet og råderum under covid-19-perioden har der været fokus på at optimere cash flow og tilvejebringe likviditet. Pengebindingen i arbejdskapital er nedbragt med ca. 200 mio. kr. i årets løb, og der er indgået aftale med koncernens bankforbindelse om sikring af et yderligere finansielt råderum," skriver ledelsen afsluttende om året, der er gået.

Ifølge økonomidirektøren har Euro Cater i dag omkring 100 færre ansatte, end tilfældet var i februar. I regnskabet hedder det, at der i gennemsnit har været 2263 medarbejdere i koncernen.

Euro Cater er trods vanskellighederne stadig en særdeles velfunderet virksomhed med en egenkapital på 2,24 mia. kr.

Samlet betegnes resultaterne for året som tilfredsstillende, og økonomidirektøren kigger ind i en lysere fremtid.

"11. marts kom som et kæmpe chok hos os og vores kunder. Siden har det rettet sig mere til, men ”corona-riden” bliver ved med at være der resten af regnskabsåret, men jo også i tiden herefter. Nu kan vi heldigvis godt begynde at se lidt lys for enden af tunellen, og det i form af den vaccine, som vi både regner med kommer en gang i 2021 i Danmark og i Sverige," siger Henrik Ellegaard.

Ingen klare forventninger til næste år

I forhold til forventningerne for fremtiden spiler corona-situationen selvfølgelig også en markant rolle

"Den aktuelle uvished om covid-19-udviklingen medfører, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt at kvantificere forventningerne til det kommende regnskabsår med tilstrækkelig sikkerhed til at angive en specifik resultatforventning," skriver ledesen.

"Vi ser at alle led i kæden er blevet mere forsigtige med at bestille varer, da det jo ofte er varer, som ikke har den lange holdbarhed. Vi er også blevet mere forsigtige," tilføjer Henrik Ellegaard.

Seks foodserviceselskaber har søgt lønhjælp for over 200 millioner Avis: Coronakrise sætter salget af Euro Cater i bero Finansdirektør: Vækstridtet er langt fra forbi for Euro Cater 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier