FødevareWatch

Bagerkæde kapper ny luns af millionunderskud

På trods af fem års underskud på bundlinjen er direktør for bagerkæden ikke bekymret. Et mindre sortiment og fyringer på hovedkontoret har været med til at effektivisere, fortæller han.

Emmerys Shahriar Bakhshpour har været adm. direktør siden 2018. | Foto: Anine Holmelund Frandsen/Watch Medier

Bagerkæden Emmerys kæmper fortsat med et stort millionunderskud på bundlinjen, som det dog er lykkedes minimere med en god tredjedel i det seneste regnskabsår.

Det viser et dugfrisk regnskab for 2019/20, hvor årets resultat endte på minus 5,9 mio. kr. mod et underskud på 9,9 mio. kr. året før. 

Forventningen til året var, at man i år ville generere overskud. De planer blev dog forpurret af coronanedlukningen, der tog nærmest alt profit ud af regnskabsårets sidste fire måneder: marts, april, maj og juni.

På trods af underskuddet er adm. direktør Shahriar Bakhshpour tilfreds med årets regnskab.

"Før corona oplevede vi en vækst på 10 pct., og regnskabet er desværre voldsomt underdrejet af de fire måneder med nedlukning," siger han.

Selvom direktøren for to år siden blev ansat for at rette op på økonomien i Emmerys, ser han stort på millionunderskuddet, da driften er gået i plus.

"Min vigtigste rolle har altid været at skabe en forretning med fornuftig grobund og lave en base ud fra vores allerede eksisterende forretning, der kunne vokse. Fokus ligger særligt på toplinjen og på omkostningerne," siger Shahriar Bakhshpour og henviser til den virksomhedsstrategi, som han definerede, da han trådte til som direktør.

Direktøren ønsker ikke at oplyse om Emmerys omsætning, men ifølge regnskabet lød bruttofortjenesten for 2019/20 på knap 70 mio. kr. Det er 853.000 kr. højere end forrige regnskabsår.

Mindre sortiment og fyringer

I strategien har der særligt været fokus på effektivisering af drift og butikker, hvilket bl.a. har betydet, at man over de sidste to år har skåret omkring 10 pct. af sortimentet væk.

Det samme er gjort med en række daglige rutiner i kædens butikker.

"Vi har skåret nice to have-opgaver væk, og det ser vi skaber værdiskabelse i f.eks. butikkerne. Medarbejderen skulle bl.a. før bruge tid på at registrere spild, og det tog relativt lang tid, når alle butikkerne blev lagt sammen. Jeg synes, at vi har gjort det klogt, for vi kan styre spildet ud fra andre mindre tidskrævende processer," siger Shahriar Bakhshpour.

Også på ledelsesniveau blev det i regnskabsåret skåret ind til benet, og her sagde Emmerys farvel til fem ansatte. En af de besparelser har bagerkæden dog brugt til at øge antallet af butikschefer og distrikschefer.

Egenkapitalen der forsvandt

Direktøren ønsker i øjeblikket ikke at komme ind på, hvornår Emmerys' bundlinje kommer til at gå i nul.

"Alting kommer an på, om coronasituationen snart stabiliserer sig. Vi kommer til at have nogle år nu, hvor vi er negativt indstillet, fordi vi bl.a går ud og investerer. Men det er der også råd til, da vi skal generere større pengestrøm fra driften," siger Shahriar Bakhshpour og henviser til den nyligt åbne butik på Købmagergade i København, der er kædens butik nummer 31.

Imens bundlinjen i Emmerys år for år bliver bedre, er historien en anden med virksomhedens egenkapital. Den lød i 2019/20 på minus 30,1 mio. kr. mod minus 24,3 mio. kr. året før.

"Det er ingen begrænsning for ejerne, der kigger på, om vi har en sund forretning, og om vores ebita og cashflowet er positivt. Ejerne er mindst ligeså commitede nu, som de var sidste år, og vi har fokus på, at virksomheden vokser organisk.

Ifølge regnskabets ledelsesberetning er Emmerys finansieret via ansvarlige lån fra selskabets aktionærer, der ved regnskabsårets afslutning udgjorde 32,9 mio. kr.

"Ejerne har givet nogle ansvarlige lån til firmaet, som jeg og revisionen ser som en del af egenkapitalen. De skyder midler i, hvis der er brug for det," siger direktøren.

Emmeys ejes af erhvervsmand Hans Henrik Preisler og baron Johan Wedell-Wedellsborg.

Kapitalfond lægger milliardbud på Mette Munk-ejer

Bagerkæde investerer millioner: Vi forventer vækst

Chokoladeselskab overvinder påskegok via flere salgskanaler 

Mere fra FødevareWatch

Milliardkoncern løfter indtjeningen på kager og slik

Kage- og konfekturekoncernen Givesco er lykkedes med at forbedre indtjeningen i løbet 2021, men ikke helt nok ifølge ledelsen. Koncernen har med sit store detailfokus også løftet omsætningen til lige knapt 3 mia. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier