FødevareWatch

Turbulent år slutter med nye svenske muligheder for insekt-iværksættere

Nyt navn, nye opgaver og nye markedsmuligheder. Der har været meget nyt at forholde sig til i insektstartuppen Hey Planet, men ifølge medstifter Jessica Buhl-Nielsen er der efterhånden kommet ro på et år, som betegnes som turbolent.

Stifterne af Hey Planet (det tidl. Wholi Foods) Jessica Buhl-Nielsen (t.h.) og Malena Sigurgeirsdottir. (ARKIV) Foto: Wholi Foods PR

Der er ikke meget, der har været som det plejer i 2020, i iværksætter-virksomheden Hey Planet, der producerer fødevarer baseret på buffalolarver.

Den oplagte corona-udfordring har henvist stifterne Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdóttir til virtuelle messer og bremset salget af produkter i foodservice-segmentet, men 2020 har også været året, hvor virksomheden for anden gang har skiftet navn.

I 2016 stiftede de to først virksomheden Dare to Eat. To år senere ændrede de navnet til Wholi Foods, men efter at have indgået en aftale i en tysk navnetvist hedder insektselskabet nu altså Hey Planet.

"Vi har styr på det nye navn, og får i denne uge lanceret alle vores nye produkter med vores nye emballager osv. Det giver en masse travlhed i forhold til eksisterende og nye kunder," siger Jessica Buhl-Nielsen.

Som iværksætter er det jo meget fedt at blive presset ud, hvor man ikke nødvendigvis har været før, så på den måde har det været meget lærerigt år.

Jessica Buhl-Nielsen, medstifter Hey Planet (tidl. Wholi Foods)

Blandt de eksisterende kunder finder man både danske og tyske kunder og efter udfordringer i salget af det farsprodukt, som Hey Planet primært sælger til foodservice-kunder, er der igen kommet lidt mere aktivitet på særligt det tyske marked.

"Nu kan vi trykke go igen, og så bliver der spændende at se, hvordan det kan udvikle sig i de næste seks måneder, uden de her barrierer, som ud over corona har været tilstede i år," siger hun videre.

Svensk tøbrud

Blandt udfordringerne venter Hey Planet, som resten af insektproducenterne i EU, stadig på, at der fra EU-hold bliver taget stilling til brugen af insekter i fødevarer, og om det skal være muligt at markedsføre dem som fødevarer.

Insekteventyr bremset af EU-processer: Sendte første ansøgning for to år siden

"På EU-niveau får vi at vide, at det kommer lige om lidt, men for øjeblikket er det corona, som årsag til at deadline ikke bliver overholdt. I industrien siger de næste år, og det venter vi så spændt på," siger Jessica Buhl-Nielsen, der sendte første ansøgning om godkendelse afsted for mere end to år siden.

"Vi har mødt interesse fra franske og italienske distributører og mange andre lande i øvrigt, hvor man ikke helt har haft styr på lovgivningen. Og der kan vi ikke rigtig komme videre, fordi det desværre stadig er forbudt i EU-regi," tilføjer hun.

Mens beslutningsprocessen i Bruxelles stadig kun kravler afsted, opstod der i slutningen af oktober et hul i et marked, som Hey Planet-folket nu vil gå igang med undersøge nærmere.

"Sverige har lige gjort det lovligt at deklarere insekter som fødevarer," siger Jessica Buhl-Nielsen, der videre fortæller, at man er i dialog med en svensk detailkæde.

"Det er stadig en meget dugfrisk melding, og derfor skal vi også lige have set ordentligt på, hvad det kan komme til at betyde for markedet, og hvad er det for produkter, som kan markedsføres," tilføjer hun.

Lærerigt år

Når man i lidt god tid beder iværksætteren om at sætte nogle ord på, hvad 2020 samlet har været for en størrelse, er Jessica Buhl-Nielsen på ingen måde udkørt forretningskvinde, der bare vil sætte en sæt en streg hen over det hele.

"Det har været et spændende år – især hvordan vi på organisatorisk plan arbejder under en krise, og hvordan vi skal tænke kreativt, online og innovation. Som iværksætter er det jo meget fedt at blive presset ud, hvor man ikke nødvendigvis har været før, så på den måde har det været meget lærereigt år," siger hun og fortsætter om den mere økonomiske del:

"Omsætningsmæssigt har det modsat så ikke været så spændende. Vi har ikke været on track i forhold til vores planer og potentialer, men de ting, som vi i starten af 2020 satte i gang, de er nu ved at komme i gang igen, og mange af de løse ender er ved at være bundet sammen. Det er vi glade for."

Iværksætter: "Jeg besluttede fra start, at jeg skulle tænke som en mand"

Kendt insektstartup i leverandørproblemer efter tysk tvist

Dansk insektfirma skifter navn efter nederlag

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier