FødevareWatch

Lægeuddannet marmeladedirektør med vækst i blodet

PROFIL: Som barn af et Kina, der for godt 20 år siden løftede blikket mod omverdenen, har Lillie Li Valeur i dag sat markante aftryk i den danske fødevaresektor. Sammen med sin mand, Danish Crown-topchef Jais Valeur, har den globalt orienterede kvinde fra Shanghai fart i skoene og vækst på menuen.

Lillie Li Valeur har siden marts været direktør i Good Food Group. Fredag har koncernen overtaget honningproducenten Jakobsens og i næste måned kan hun blive valgt ind i Chr. Hansens bestyrelse. | Foto: PR/Good Food Group

Lillie Li Valeur har endnu ikke boet i Danmark i 20 år, men aftrykket i den danske fødevareverden er ganske stort.

Senest nye opdatering på cv’et kommer formodentlig i næste måned, når hun er på valg til bestyrelsen i ingredienskoncernen Chr. Hansen. Her bringer hun de globale briller til bordet, som har set muligheder for Arla i 17 år, og som siden foråret har kigget efter en vækstretning for Vejle-koncernen Good Food Group. Fredag har det ført til opkøbet af honningvirksomheden Jakobsens.

Lillie Li Valeur er født i Shanghai i 1970, og er om noget vokset op i det Kina, som siden slutningen af forrige årtusinde har været scene for store forandringer under det kommunistiske styre.

Jeg har ikke haft nogen nem start som CEO i selskabet, men til gengæld har jeg lært rigtig meget i processen.

Lillie Li Valeur, adm. direktør i Good Food Group, om sin første tid som direktør.

Den lægeuddannede kineser drog efter en tilføjet MBA-uddannelse og arbejde i Kina, Tyskland og USA til Danmark i 2001, hvor hun en kort overgang arbejdede for Lundbeck. I 2002 ankom hun til Arla-hovedkvarteret i Viby, hvor hun også mødte sin mand, den dengang Arla-ansatte Jais Valeur, som siden 2015 har været Danish Crown-topchef.

De to har været gift i ti år, og i takt med at jobbeskrivelserne er blevet tungere og tunger, fylder ledelse mere og mere af hverdagen i huset ved Vejle.

"Jeg ser det som en fordel, at vi begge har lederjob, for det giver os en forståelse for hinandens udfordringer og vi er gode til at sparre med hinanden," sagde Lillie Li Valeur til Fra Vejle Amts Folkeblad i foråret.

Ankommet til Danmark drog den mandarin-talende kineser i 2004 hurtigt tilbage til familiens hjemland. Og efter et par års arbejde med at finde lokale partnere, der kunne give Arla en luns af væksten i Kina, stod hun i 2006 klar med kuglepennen, da mejerikoncernen brød den kinesiske mur med et samarbejde med mejerikoncernen Mengniu.

"Det er helt utroligt, som tingene i Kina har ændret sig gennem de år. Den udvikling bør Arla og dansk erhvervsliv jo også være med i. Hvis ikke vi er klar i rette tid, vil andre være der," sagde Lillie Li Ekhard, som hun den gang hed til Jyllands-Posten i 2006.

Fra andelsejet Cocio til kapitalfondsejet marmelade

12 år senere var det samme Lillie Li Valeur, der var den afgørende brik, da hun som chef for de mælkebaserede drikke som bl.a. Cocio og Mathilde, sikrede mejerikoncernen en historisk 21 år lang aftale med Starbucks.

Med den aftale i bogen var tiden efterhånden moden til nye væksteventyr, og siden marts i år har det været hendes navn, der har stået på døren til hjørnekontoret i fødevarekoncernen Good Food Group.

I jobbet som direktør ansat af kapitalfonden Maj Invest, landede hun og ambitionerne om at ville præsentere tocifret vækst netop som corona-nedlukningerne ramte landet og virksomheden bag Svansø-mærket.

"Den dag, jeg fik nøglerne, var den dag, at statsministeren lukkede Danmark ned. Vi blev nødt til at sende alle kontormedarbejdere hjem for at arbejde. Jeg har ikke haft nogen nem start som CEO i selskabet, men til gengæld har jeg lært rigtig meget i processen," sagde Lillie Li Valeur til FødevareWatch i juni.

Med ambitioner om vækst har hun senest i august proklameret, at der skal ansættes mange nye medarbejdere, og at koncernen med salg i 75 lande er på udkig efter et nyt hovedsæde. Det skal senest i 2022 afløse herregården Store Grundet, der har huset Good Food Groups ansatte i mange år, forud for at familien Christensen 2019 solgte koncernen til Maj Invest.

Han tjente milliarder på dagligvarehandlen – så kom han på barrikaderne 

Mere fra FødevareWatch

Finsk drikkevarekæmpes nordiske øleventyr skal begynde i Assens

INDBLIK: Med en købsaftale på Bryggeriet Vestfyen er den finske ølkæmpe Olvi på vej ind til Danmark. Det sker med en ambition om at gøre det traditionsrige, men underskudsramte, bryggeri til en "voksende spiller" – og samtidig få sat en fod i Skandinavien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier