FødevareWatch

60.000 ton svineblod kan blive til fødevarer

I dag bruges de 60.000 ton blod, som hvert år kommer til overs på de danske slagterier, primært til dyrefoder, men danske forskere har fundet en metode, så blodet kan bruges i fødevarer.

Foto: Peter Klint

Med en ny metode kan forskere fra Københavns Universitet omdanne blod fra slagtesvin til smagsneutralt proteinpulver, som kan bruges i fødevareindustrien.

Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor det også hedder, at der på slagterierne herhjemme hvert år produceres 60.000 ton blod som i dag primært anvendes til dyrefoder.

"Vi øger bæredygtigheden i produktionen ved at udnytte svineblod som proteinkilde til mennesker. I fremtiden vil flere formentlig få dækket deres proteinbehov gennem alternative fødevarekilder af hensyn til CO2-udledningen og fødevareknaphed," forklarer Rene Lametsch, lektor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, som står bag forskningsprojektet.

Kan bruges i kosttilskud

Metoden tager udgangspunkt i et enzym fra papayafrugten, hvorved man kan udskille protein fra svineblod. Resultatet er et fint, hvidt og smagsneutralt pulver, som indeholder 90 pct. protein.

Ud af de 60.000 ton svineblod vil man kunne fremstille omkring 5000 ton protein, der bl.a. kan bruges som kosttilskud i mad til ældre.

"Vi har testet pulveret i en chokoladebar og i kødboller, som vi har serveret til ældre over 65 år, med et positivt resultat. Ældre har generelt en udfordring i at få nok protein, da de bliver mere småt spisende samtidig med, at de har et øget behov for ekstra protein med alderen," siger Rene Lametsch.

Efterlyser partner

Mens forskning og forarbejdningsproces på plads venter man nu på en investeringsvillig industripartner, som tør lancere et produkt med svineblods-proteinet i.

"Vi har sådan set afsluttet vores forskning. Den udvikling, der skal til nu, skal ligge i industrien. Vi skal have en partner med, som kan få det videre ud på markedet," siger Rene Lametsch og tilføjer:

"Der skal en risikovillighed til fra industriens side for at prøve det af på forbrugeren. Man kan sammenligne svineblodsproteinet med insekter, hvor der er samme udfordring. Folk prøver det, og synes måske det er spændende, men det tager tid at vænne sig til."

Han peger på Kina, som et oplagt eksportmarked for industrien.

Forskningsprojektet er lavet i samarbejde med Danish Crown, Toft Care og Essentia Protein solutions.

LGI Denmark lukker kapitlet om Scanflavour

Sønderjysk ingredienskoncern øger overskud 44 procent

Ringsted-slagteri havde problemer med hygiejne under coronaudbrud

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier