FødevareWatch

Cateringkæmpes danske del mangler 130-140 millioner for at overleve

Regnskabet for 2019 beskriver stor usikkerhed om fremtiden for Gate Gourmet Denmark. Virksomheden behøver ekstra finansiering på 130-140 mio. kr. – men moderselskabet har ikke givet tilsagn.

Markedet for flymad halter naturligvis uden de mange rejsende i 2020. | Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix

De voldsomme ændringer i de globale rejsemønstre påvirker også leverandørerne til luftfarten. Gate Gourmet er blandt de største aktører i Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn som flymadsleverandør, og her rammer krisen hårdt.

Virksomheden, der er en del af den globale Gategroup, har netop aflagt regnskab for 2019, hvor fokus også er rettet mod at beskrive de aktuelle påvirkningerne fra nedlukninger og mindsket rejseaktivitet globalt.

"Udbruddet af coronavirus og de nye rejsevejledninger har haft en voldsom negativ påvirkning på selskabets omsætning og likviditeten fra marts og frem til regnskabsaflæggelsen," skriver selskabets ledelse.

Der er væsentlig usikkerhed om selskabets evne til at fortsætte driften, hvilket kan medføre at selskabet ikke kan realisere sine aktiver og forpligtelser, som led i den normale drift.

Fra ledelseberetningen i Gate Gourmet Danmark A/S

Ledelsen beskriver i det danske regnskab, at de voldsomme påvirkninger kræver en tilførsel af ekstra finansiering på 130-140 mio. kr., hvilket i det værst tænkelige scenarie kan dække likviditetsbehovet til og med 2021, men moderselskabet har ikke givet tilsagn.

"Som følge af, at det ikke har været muligt at opnå en støtteerklæring fra koncernen, samt som følge af den væsentlige usikkerhed covid-19 har medført, er der væsentlig usikkerhed om selskabets evne til at fortsætte driften, hvilket kan medføre at selskabet ikke kan realisere sine aktiver og forpligtelser, som led i den normale drift," skrives der i regnskabet.

Revisionsselskabet EY henviser i regnskabsaflæggelsen ligeledes til punktet med "væsentlige usikkerheder vedrørende fortsat drift".

Ledelsen beskriver i regnskabet, at den danske forretning indgår i en fælles finansieringspulje med de øvrige selskaber i Gategroup. Det betyder bl.a., at finansieringen af de enkelte landeselskaber kommer fra en fælles pulje hos moderkoncernen, som også er presset.

"Coronakrisen har betydet en vis usikkerhed omkring fremtiden for hele fly- og rejsebranchen og sat koncernens likviditetsberedskab under pres. Ledelsen i koncernen og i selskabet har iværksat en række cash management aktiviteter for at tilsikre likviditeten fremover," skrives der.

Det har ikke været muligt at få uddybet situationen hos moderkoncernen Gategroup, der håndterer henvendelser fra Danmark. I spidsen for den danske afdeling er regnskabet underskrevet af adm. direktør Ralph Oliver Wannenwetsch, der også sidder i bestyrelsen.

Havnet i krydsild

I juli gennemførte den danske flymadsvirksomhed en stor fyringsrunde, hvor omtrent to tredjedele af de 800 ansatte mistede deres job i Københavns Lufthavn. Og virksomheden har, som tidligere omtalt på Fødevarewatch, været kritiseret for at have modtaget 42,1 mio. kr. i lønkompensation med en ejerstruktur, der har forbindelse til sortlistede Caymanøer, der også betegnes som skattely.

Gategroup og dermed Gate Gourmet Denmark er ejet af de to Singapore-baserede investeringsselskaber Temasek og RRJ Capital, der sidste år delte ejerskabet mellem sig.

Savner overblik

I den danske forretning er man meget påpasselig med at komme med forudsigelser til udviklingen her i 2020, herunder usikkerheden om hvornår der kommer gang i rejseaktiviteterne igen.

"Det er som følge heraf ikke muligt med en tilstrækkelig nøjagtighed at vurdere det potentielle fremtidige omfang og dertil præcise påvirkning af omsætning for hele året samt indvirkning på indtjeningen for hele 2020. Selskabet følger situationen tæt," lyder ledelsens melding, der dog ikke venter stor forskydning på markedet, da alle aktører er ramt hårdt.

På verdensplan er Gategroup verdens største leverandør af flycatering og flysalg ombord med 200 lokationer i 60 lande, der samlet set har 43.000 ansatte.

Gate Gourmet Denmark kom ud af 2019 med et nettounderskud på 5 mio. kr. mod et rundt nul i 2018. Omsætningen dykkede til 562 mio. kr. mod 589 mio. kr. året før, hvilket var en udvikling som ventet.

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier