FødevareWatch

Nye tal: Konkursfyringer på restauranter og hoteller blev tredoblet i foråret

Hotel- og restaurationssektoren var i foråret den branche med andenflest tabte arbejdspladser.

Foto: Miriam Dalsgaard / Ritzau Scanpix.

Niveauet af fyringer som følge af konkurser på restauranter og hoteller er steget markant de sidste fem år.

Det viser en analyse fra Danmarks Statistik på baggrund af tal fra samme sted. Her har statistikbanken analyseret på de seneste kundgjorte konkurser på tværs af brancher.

Den største stigning i antallet af tabte arbejdspladser hos fallitramte virksomheder kunne i perioden fra marts til juli findes i hotel- og restaurationsbranchen.

Her var jobtabet i foråret tre gange så højt som normalt. Hvor gennemsnittet af tabte arbejdspladser i perioden 2015-2019 lå mellem 200-400 i marts-juli måned, lå det i 2020 på knap 1000 arbejdspladser.

Dermed er hotel- og restaurationssektoren den branche med andenflest tabte arbejdspladser i foråret kun overgået af erhvervsservicesektoren, der havde knap 1600 jobtab i perioden.

Derudover er der stor forskel på, hvor i landet de konkursramte virksomheder har befundet sig. Antallet af konkurser fra marts til juli var størst i Region Hovedstaden, der i gennemsnit havde mere end fire ud af ti konkurser.

Usikkerhed omkring hjælpepakker

I juni måned gik 34 restauranter fallit mod 39 restauranter i samme periode sidste år. Det stillestående billede af konkurser i branchen gjorde sig også gældende i juni, hvor brancheorganisationen Horesta udtrykte bekymring.

"Tallene viser, at hjælpepakkerne har en effekt, men vi er ængstelige for, hvad der kommer til at ske, når de hører op," sagde Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør i Horesta, til FødevareWatch.

Kompensationen for virksomheders faste omkostninger ophørte d. 8. juli, og lønkompensationsordningen ophører d. 29. august.

Det hidtil højeste antal brancherelaterede konkurser var i december 2017, hvor 81 restauranter blev erklæret konkurs.

Det tilføjes i analysen fra Danmarks Statistik, at niveauet og udviklingen skal vurderes med nogen forsigtighed som følge af sagsophobningen ved Sø- og Handelsretten samt Skifteretternes nøddrift i marts og april.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier