FødevareWatch

Partier vil udskyde genåbningen efter Mølbak-melding

SSI-direktør Kåre Mølbak anbefaler, at genåbning af samfundet sættes på pause efter stigende smittetilfælde. (Opdateret)

Foto: Peter Hove Olesen

Fase 4 af genåbningen af samfundet bør udskydes.

Sådan er meldingen fra Enhedslisten og SF, efter at direktør hos Statens Serum Institut Kåre Mølbak tirsdag har sagt til fagbladet Ingeniøren, at han ikke kan anbefale yderligere genåbning.

Det skyldes det stigende antal af bekræftede tilfælde af covid-19, der er set den seneste tid.

I sidste uge var der 429 bekræftede smittetilfælde, hvilket er samme niveau som det, der blev set i begyndelsen af maj.

"Vi vil lytte meget til, hvad han siger, og det går jeg også ud fra, at regeringen vil. Det vil have som konsekvens, at vi ikke kan gennemføre genåbningens fjerde fase," siger Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund.

Samme meldingen kommer fra SF's ditto, Kirsten Normann Andersen:

"Det er ret bekymrende, sådan som smittetallet stiger lige nu. Det virker umiddelbart meget risikabelt at åbne natklubber og øge antallet af mennesker, der kan være sammen," siger hun.

Hun foreslår i stedet, at partierne snakker sammen op til 1. september.

Venstre vil genåbne Danmark - medmindre der kommer sundhedsfaglige grunde til at lade være.

Der er dog behov for klarhed over, om meldingen fra Mølbak står for hans egen regning eller gælder Sundhedsmyndighederne som helhed - altså inklusive Sundhedsstyrelsen.

"Under alle omstændigheder er der skabt så meget uklarhed, at vi bliver nødt til at bede regeringen komme med en plan for, hvad vi så gør nu, hvis det er en samlet anbefaling fra sundhedsmyndighederne," siger sundhedsordfører Martin Geertsen.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere Mølbaks udmelding, men henviser til ministeriet for spørgsmål om genåbningen.

Sundheds- og Ældreministeriet er ikke vendt tilbage på Ritzaus henvendelse. Hos Socialdemokratiets pressetjeneste er meldingen, at det netop er sundhedsminister Magnus Heunicke (S), der skal kommentere Mølbaks udmelding.

Dansk Folkeparti vil have fremrykket mødet om genåbningens næste fase, så Kåre Mølbaks udtalelser kan diskuteres.

"Jeg håber, ministeren vil rykke det frem, så vi kan diskutere de ting og få stillet de spørgsmål, vi gerne vil stille - om det er alt, der fortsat skal følges i fase 4, eller om der skal kigges på andre ting," siger sundhedsordfører Liselott Blixt.

Lige nu er det forbudt at forsamles mere end 100 personer. Fra 8. august står det dog til at blive hævet til 200 for udvalgte arrangører.

Det er ikke en del af faserne af genåbningen, men fremgår af en anden aftale. I planen for genåbningen er der dog et forbud mod arrangementer med flere end 500 personer til minimum 31. august.

Professor: Udskyd genåbningen af nattelivet

Kåre Mølbak anbefaler at standse genåbningen af samfundet

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier