FødevareWatch

Enhedslisten vil forbyde produktion af buræg

En meget lang række danske producenter og kæder har i de seneste år skåret buræg ud af ligningen, men der produceres stadig masser af buræg i Danmark. Det vil Enhedslisten nu lave om på.

Foto: Sofia Busk/Ritzau Scanpix

Den danske produktion af buræg er faldet markant, siden forbrugere, producenter og kæder i 2016 foretog et markant skridt væk fra den kritiserede produktion.

Produktionen er fra 2016 til 2019 halveret til i alt 13,9 millioner kilo, men ifølge DR, ønsker Enhedslisten at få sat en prop i fremstillingen og forbyde produktionsformen.

"Mange forbrugere ønsker ikke at købe dem. Derfor vil vi forbyde produktionen af dem, for når folk så tydeligt vælger det fra i deres indkøb, så betyder det formentlig også, at de ikke ønsker buræg i de produkter, de køber. Det kan man ikke gardere sig mod i dag," siger Mai Villadsen, fødevareordfører i Enhedslisten.

Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, kalder forslaget for "et slag i luften" og "populistisk", mens Socialdemokratiets fødevare- og dyrevelfærdsordfører, Anders Kronborg, ikke er klar til at sige hverken ja eller nej til forslaget.

Enhedslisten ønsker ifølge Ritzau, at de nuværende producenter af buræg skal omlægge produktionen inden 2022.

Derudover vil man bede regeringen om at undersøge, hvad omlægningen koster producenterne, så det efterfølgende kan overvejs, om man skal give kompensation.

Markant skifte i 2016

Tilbage i august 2016 skete der i løbet af bare tre dage et meget stort skred i forhold til forbruget af buræg i Danmark.

Først meldte detailkæden Aldi, dernæst Rema 1000 og så Dagrofa på vegne af Meny, det hedengange Kiwi, og Spar ud, at det skulle være slut med buræg. Tidligere på året havde Dansk Supermarked meldt ud, at Netto og Bilka som de sidste kæder i Dansk Supermarked ville stoppe deres salg af buræg i 2017, mens Coop i marts samme år havde meldt ud, at samtlige kæder skulle stoppe salget frem mod 2020.

Siden 2016 har arbejdet i mange kæder handlet om at få fjernet de såkaldte skjulte buræg, hvor æggene indgår i andre produkter. Det har fået en meget lang række fødevareproducenter til at stoppe deres brug af buræg som ingrediens.

Den tilbageværende danske produktion af buræg ryger i vid udstrækning af sted som produkter til eksportmarkeder, og blandt andet Mellemøsten og Asien aftager store mængder buræg.

Da buræggene forsvandt - kom med bag forløbet (artikel fra 2016)

Mere fra FødevareWatch

Supermarkedets prisskilte står til at blive varmt valgtema

SF’s forslag om en hasteundersøgelse af supermarkedskædernes prisstigninger bliver både kaldt en ”gratis omgang” og en ”god ide” blandt politiske aktører og interesseorganisationer. Én ting er der enighed om: Temaet ventes at blive centralt i valgkampen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier