FødevareWatch

Brancheorganisation roser nye retningslinjer

Med udsigten til at restauranter og caféer fra på mandag bl.a. kun skal have to kvadratmeter pr. gæst, er ventetiden endelig forbi, lyder det i en reaktion fra brancheorganisationen Horesta.

Foto: Louise Herrche Serup

Med regeringens nye retningslinjer for genåbning af turisme- og oplevelseserhvervet, er vejen banet for, at der igen kan komme gang i den sektor, der i de seneste to måneder har været særdeles hårdt ramt af covid-19.

Det mener man i brancheorganisationen Horesta.

"Vi har ventet længe på at få besked, men det har ikke været forgæves, og det er resultatet, som tæller," lyder det fra en yderst tilfreds Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Hun fortsætter:

"Retningslinjerne sikrer, at tusindvis af hoteller, restauranter, attraktioner og andre oplevelsesvirksomheder kan genåbne på et fornuftigt forretningsgrundlag, samtidig med at det vil foregå sundhedsmæssigt ansvarligt."

Bl.a. er man i organisationen særdeles glade for, at kravet til antal kvadratmeterarealet pr. person i restauranter, caféer og lign. er sat ned fra fire til to.

I sidste uge hed det i en undersøgelse fra Danmarks Statistik, at 11 pct. af de danske restauranter ser en "meget stor risiko" for at måtte dreje nøglen om inden for de næste tre måneder. Af samme undersøgelse fremgik det, at

45 procent af landets hoteller føler sig truet på livet

.

Det kan med udsigten til flere gæster fra på mandag se anderledes ud nu, siger Katia K. Østergaard.

"For en uge siden stod vi med retningslinjer, som for mange virksomheder ville være umulige at bygge en rentabel forretning på. Nu ser det helt anderledes ud," siger Katia K. Østergaard.

Fra start er det ikke forventningen, at gæsterne kommer til at stå i kø fra start, og at danskerne kun langsomt vil begynde at gå ud igen. Dels fordi der fortsat består et forsamlingsforbud på få personer samlet ad gangen, som hindrer selskaber, møder, konferencer og store events. Dels fordi udenlandske turister fortsat ikke kan komme til Danmark.

”Vi forventer, at der vil gå lang tid, før branchen er tilbage på et nogenlunde niveau, og der vil gå år, før branchen er tilbage på før-krise-niveau. Formentlig både to og tre år," siger Katia K. Østergaard.

Som annonceret ved flere tidligere lejligheder mener man i Horesta, at der brug for en ændring af de nuværende hjælpepakker, så de designes til at understøtte den kommende genåbningsfase.

Horesta peger bl.a. på et oplevelsesfradrag til alle danskere samt en nedsættelse af momsen på turisme- og oplevelsesydelser, som flere økonomer også har støttet op om.

Økonomer: Lavere moms og fradrag kan hjælpe restaurantsektor

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier