FødevareWatch

Salling Group og Coop vil kun sælge økologiske bananer

Fra 2020 er det ikke længere muligt at finde konventionelt producerede bananer i de tre Salling-ejede detailkæder og de fem Coop-ejede detailkæder. (Opdateret)

Salling Group og Coop vil udfase konventionelle bananer og udelukkende sælge økologiske fra 2020. Foto: Colourbox

Som led i Salling Groups planer om helt at udfase produkter, der har været udsat for det udskældte sprøjtemiddel chlorpyrifos, har Salling besluttet helt at overgå til økologiske bananer. Det samme gør sig gældende for Coop, der også vil stoppe med at sælge konventionelle bananer fra 2020.

I dag udgør økologiske bananer en tredjedel af Coops samlede banansalg, og ved at overgå til 100 pct. økologi, vil det samlede økologisalg vokse med omkring 200 mio. kr. i Coops butikker, fremgår det af en pressemeddelelse.

”Med dette tiltag markerer vi en ny milepæl for vores mangeårige arbejde med at udfase farlige stoffer fra vores varer. Det er vores mål at fjerne alle farlige stoffer fra alle varer i vores butikker,” udtaler Coops koncerndirektør, Jens Visholm, i pressemeddelelsen.

Samme tankegang gør sig gældende hos Salling Group, der skifter i både Føtex, Netto og Bilka ved begyndelsen af det nye år.

"Da det kun er producenter af de økologiske bananer, der kan give garanti for, at de er fri for sprøjtemidlerne, har vi valgt denne løsning. De økologiske plantager har krav om sikkerhedsafstand til konventionel landbrug, og derfor kan man helt undgå stofferne i økologiske bananer," udtaler adm. direktør Per Bank i meddelelsen.

I Danmark er det i dag ikke tilladt at benytte chlorpyrifos, men stoffet er godkendt i visse dele af verden, og derfor kan der være risiko for rester af det i noget importeret frugt og grønt, også selvom producenterne ikke selv bruger midlet i deres produktion.

"Den særlige udfordring med bananer er, at mange producenter sprøjter deres plantager fra luften i fly. Chlorpyrifos kan derfor ramme områder med konventionelle bananer, der ellers ikke skulle sprøjtes," udtaler kommunikations- og CSR-ansvarlig Annette Juhler Kjær fra Salling Group i meddelelsen.

Hos Coop mener man, at skiftet er en forbedring af fødevaresikkerheden.

"Nu håber vi, at myndighederne tager det næste skridt og forbyder, at bananer, der er sprøjtet med disse midler, sælges i Danmark," udtaler CSR-chef i Coop, Thomas Roland, i meddelelsen.

Salling Groups melding kommer efter, at koncernen i august præsenterede et forbud mod og en udfasning af sprøjtemidlerne chlorpyrifos og afarten chlorpyrifos-methyl. Også Coop, der ejer Kvickly, Superbrugsen, Dagli Brugsen, Irma og Fakta, har igangsat en pesticidplan tidligere i år.

(Opdateret kl. 6.56 torsdag med ny rubrik, underrubrik og brødtekst, der inkluderer Coop).

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier