FødevareWatch

Mille Food har haft fejl i syv ud af 16 kontrolrapporter

Mille Food har også tidligere haft problemer med at overholde fødevarelovgivningen. Siden opstarten af egen produktion af mælkepulver har selskabet fået anmærkninger i knap halvdelen af sine kontrolrapporter, viser en aktindsigt.

Mille Food står overfor politianmeldelser efter brug af ulovlig importeret valleprotein i selskabets modermælkserstatning. | Foto: PR/Mille Food

Fødevarestyrelsen har for nyligt afsløret, hvordan Hundested-virksomheden Mille Food har brugt ulovligt importerede ingredienser i sin produktion af modermælkserstatning til Kina, hvilket har ført til politianmeldelse af selskabet.

Det er sket i forbindelse med seks kontrolbesøg i løbet af de sidste fire måneder, hvor fire af besøgene har ført til anmærkninger.

Men sådanne påtaler er langt fra fremmede for Mille Food. I 2018 fik virksomheden anmærkninger for overtrædelse af fødevarelovgivningen på tre kontrolbesøg i træk, viser en aktindsigt, som FødevareWatch har fået fra Fødevarestyrelsen.

Således har selskabet siden etableringen af egen produktion i august 2017 fået en løftet pegefinger ved syv ud af i alt 16 kontrolbesøg.

Bøde på 15.000 kroner

Første gang Mille Food rendte ind i problemer, var i slutningen af august sidste år. Under et kontrolbesøg opdagede Fødevarestyrelsen, at selskabet manglede identifikationsmærke på sin modermælkserstatning. Mille Food meddelte, at man ville få påsat mærker.

Men da Fødevarestyrelsen to måneder senere dukkede op igen for at følge op, havde Mille Food endnu ikke fået styr på sagerne, hvilket udløste en bøde på 15.000 kr.

Under to måneder efter bøden, i november 2018, fandt Fødevarestyrelsen flere fejl under endnu et besøg. Her kunne Mille Food ikke fremvise skriftlig egenkontrolprocedure for eksport til Kina. Virksomheden skyndte sig at udarbejde procedurer, og Fødevarestyrelsen vurderede det som en "bagatelagtig overtrædelse."

"Det indskærpes, at eksportvirksomheder skal overholde betingelser for eksport af fødevarer til det pågældende tredjeland og skal udføre egenkontrol for eksportaktiviteterne og dokumentere denne egenkontrol," står der i kontrolrapporten fra 13. november 2018.

Der manglede bl.a. mærke på tre kartoner på en palle til Kina. Under samme besøg manglede der varmt vand i nogle af håndvaskene, og der var overskridelse af det såkaldte kimtal for vandkvalitet, dvs. bakterieindholdet i vandet var for højt.

Til gengæld havde Mille Food delvist formået at få styr på problemet med de manglende mærker, der blev påtalt i august. Virksomheden havde fået designet ny mærkning og ventede på at få den endelig godkendt, fremgår det.

Stilhed før stormen

Efter de tre uheldige kontrolbesøg fik virksomheden dog rettet op. I de følgende tre kontrolbesøg i december 2018 samt januar og april 2019 var rapporterne uden anmærkninger.

Men herefter begyndte sagen med ulovlig import og manglende sporbarhed i valleproteinet lactoferrin at rulle. Valleproteinet blev brugt i selskabets vigtigste produkt: modermælkserstatning til Kina.

Mille Food fik leverancer af lactoferrin fra Titan Trade Company, der importerede det ulovligt uden om grænsekontrollen, sandsynligvis fra Kina.

Titan Trade Company er ejet og drevet af Steve Wang, der også stod bag Mille Food som adm. direktør med en ejerandel på 30 pct. Han er sidenhen blevet fyret sammen med kvalitetsdirektør Michael Dahm-Hansen og fabrikschef Martin Thomsen.

28. juni 2019 gør Fødevarestyrelsen for første gang Mille Food opmærksom på problemerne.

"Ved sporbarhedskontrol er det konstateret, at virksomheden har indkøbt lactoferrin fra en ikke registreret virksomhed," skriver Fødevarestyrelsen, hvorpå Mille Food svarer:

"Vi har kun kontrolleret/vurderet producenten og produktspecifikationen og ikke handelsvirksomheden i Danmark. Vi vil bringe forholdet i orden."

Ved næste besøg 30. august bemærker Fødevarestyrelsen, at Titan Trade Company aldrig har fået godkendt leverancer af lactoferrin ved grænsekontrollen, ligesom styrelsen ikke har kunnet få kontrakt til en ansvarlig i Titan Trade Company.

Mille Food oplyser i samme omgang, at "i og med at Titan Trade Company var en dansk virksomhed, regnede man med, at dokumenterne var i orden, hvorfor virksomheden for denne leverance ikke kan fremvise CVED og øvrige sundhedsdokumenter," ifølge kontrolrapporten.

I kontrolrapporten fremgår det, at Fødevarestyrelsen bliver opmærksom på, at de to virksomheder har samme ejerkreds.

Den manglende sporbarhed har sidenhen ført til beslaglæggelse af samlet 400 paller med færdig modermælkserstatning, som pt. står på et eksternt lager i Køge, ifølge den seneste kontrolrapport. Begge virksomheder står overfor politianmeldelser, har Fødevarestyrelsen tidligere oplyst.

Mille Food har ingen kommentarer til sagen.

"Set i lyset af den politianmeldelse er det det eneste rigtige at gøre," siger Mikkel Faurholdt fra Faurholdt Kommunikation på vegne af selskabet.

Fødevarestyrelsen i landsdækkende aktion: Rykker ud til 46 danske mejeriselskaber Fødevarestyrelsen melder Mille Food til politiet og stopper selskabets eksport Mille Food chokerer branchen: "Det er en helt usædvanlig sag" 

Mere fra FødevareWatch

Milliardkoncern løfter indtjeningen på kager og slik

Kage- og konfekturekoncernen Givesco er lykkedes med at forbedre indtjeningen i løbet 2021, men ikke helt nok ifølge ledelsen. Koncernen har med sit store detailfokus også løftet omsætningen til lige knapt 3 mia. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier