FødevareWatch

Peder Holk: Det amerikanske marked er udfordret

Særligt det amerikanske marked har i det seneste kvartal udfordret enzym- og ingrendienskoncernen Novozymes, fortæller topchef Peder Holk.

Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Novozymes er hårdt ramt af salget til det nordamerikanske marked, hvor især USA er udfordret.

De amerikanske procenter af bioethanol er gået ned i gear og de store Novozymes-kunder producerer 15 pct. mindre bioethanol end tidligere. Det rammer derfor salget af enzymer.

Nordamerika er det næststørste marked for Novozymes kun overgået af det store EMEA-marked, der består af Europa, Mellemøsten og Afrika.

I tredje kvartal solgte selskabet for 1156 mio. kr. i Nordamerika og for 1404 mio. kr. i EMEA.

Men hvor salget steg med 3 pct. i sidstnævnte, så faldt salget i USA med 5 pct. sammenlignet med tredje kvartal sidste år på trods af en positiv valutaeffekt på 2 pct. På det amerikanske marked faldt den organiske vækst med samlet 7 pct.

"Regnskabet fuldstændig overdøves af, at bioenergi og stivelsesforretningen næsten er gået i stå i USA," siger Peder Holk Nielsen, der er adm. direktør i Novozymes, efter at selskabet onsdag morgen er kommet med regnskab.

Peder Holk Nielsen stopper som topchef i Novozymes

Forretningen Bioenergi gik overordnet set 5 pct. tilbage målt på den organiske vækst i tredje kvartal. I samme periode sidste år var tallet en fremgang på 14 pct.

"Det siger også lidt om, at den dag vinden vender, så kommer vi til at mærke det. Men det er en speciel verden, hvor effekter fra handelskrige giver store forstyrrelser i forretningen hos mange selskaber," siger topchefen.

Novozymes sælger eksempelvis enzymer, der kan udvide sirup fra majs, der så kan bruges til fødevarer som eksempelvis sodavand. Selskabet sælger også enzymer til majsproduktionen, der blandt andet kan være med til at øge udbyttet.

Men handelskrigen mellem USA og Kina betyder dog, at kineserne har sat en prop i importen af amerikanske majs - og i stedet for sødemidlet fra majssirup vender producenterne sig mod sukker.

Novozymes fastholder 2019-forventningerne efter tredje kvartal

Analytiker: Ny topchef løser ikke nødvendigvis problemet

Novozymes-formand: Jagt på ny topchef startede for et stykke tid siden

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier