FødevareWatch

Novozymes/Citi: Ny nedjustering underminerer troværdigheden

Novozymes' tredje nedjustering i år vil helt klart blive taget ilde op af markedet, vurderer den amerikanske storbank Citigroup i en umiddelbar kommentar.

"Troværdigheden vil blive undermineret, da Novozymes havde understreget, at selskabets forventninger var baseret på et mere konservativt syn på sine underliggende markeder," skriver Citi i et notat.

I stedet har Novozymes måttet konstatere, at markederne for enzymer til fremstilling af ethanol i USA og til det globale landbrug driller. Desuden påvirker stivelsesforretningen omsætningen inden for føde- og drikkevarer negativt.

Samlet set betyder det, at ingen af Novozymes' forretningsområder er vokset efter ni måneder.

Værst er det gået i bioenergi, der havde en negativ organisk vækst på 4 pct. efter ni måneder. Forretningsområderne Landbrug og foder og Tekniske og farma er begge skrumpet 3 pct., mens Føde- og drikkevarer er bakket 1 pct. Endelig er den organiske vækst i Vaskemidler et rundt nul.

- Den bredt baserede karakter af nedjusteringen er også udfordrende. De strukturelle drivkræfter for store dele af Novozymes' innovation er tydelige, men på kort sigt er der fortsat blæst, skriver Citi, der gentager anbefalingen "neutral".

Nedjustering på op til cirka 400 mio. kr.

Med de seneste forventninger spår Novozymes et fald i årets resultat på 0-5 pct. mod tidligere en fremgang på 3-8 pct. Ifølge Ritzau Finans' beregninger indikerer Novozymes dermed nu et overskud efter skat på 3066-3227 mio. kr. mod tidligere 3324-3485 mio. kr.

Novozymes sænker desuden forventningerne til den organiske vækst til 0 til minus 2 pct. i år fra tidligere plus 1 til 3 pct. For Citi kommer det som en overraskelse, da banken havde estimeret en vækst på 1,1 pct.

Også forventningerne til overskudsgraden skærer Novozymes til 27-28 pct. fra tidligere 28-29 pct. Her havde Citi dog lugtet lunten, da banken estimerede en overskudsgrad på 27,5 pct.

Aktien i Novozymes lukkede onsdag næsten uændret i 284,20 kr. Siden årsskiftet har aktien givet et negativt afkast på 0,6 pct. opgjort inklusive udbytte.

Novozymes-formand efter nedjustering: "Det er selvfølgelig utilfredsstillende"

Aktieanalytiker om Novozymes: Ny nedjustering overrasker mig ikke voldsomt

Novozymes nedjusterer igen forventningerne til væksten

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier