FødevareWatch

Danske forskere: Gulerødder kan forebygge kræft

Forskere fra Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og Aalborg Universitet har fundet en mulig kobling mellem rodfrugterne og tarmkræft.

Foto: Joachim Adrian / Ritzau Scanpix

En gruppe forskere har fundet en kobling, der understøtter ideen om, at mennesker, som spiser mange grøntsager, herunder gulerødder, har nedsat risiko for at få kræft.

Af en meddelelse fra Syddansk Universitet fremgår det, at man tidligere har påvist, at gulerodens indhold af to bestemte stoffer kaldet falcarinol og falcarindiol kan forebygge og hæmme udviklingen af forstadier til kræft i tyk- og endetarm hos forsøgsdyr, og at denne effekt øges med stigende dosis af stofferne.

Det nye studie, der er udarbejdet af forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital og Aalborg Universitet, peger på, at disse stoffer også virker anti-inflammatoriske, og at det er den primære årsag til, at de hæmmer udviklingen af tarmkræft.

"Det nye er, at det tyder på, stoffernes evne til at hæmme inflammation netop er det, der gør dem kræfthæmmende," udtaler Morten Kobæk Larsen, lektor i Kirurgisk Forskningsenhed.

Et af de første trin i udviklingen af kræft er inflammation, det vil sige betændelse. Inflammation er kendt for at være en af de største risikofaktorer for udvikling af kræft. Et præparat som Aspirin kan have en gavnlig effekt, men det har nogle bivirkninger, som man ikke finder hos gulerødderne.

"Disse bivirkninger finder vi ikke ved indtag af gulerødder, idet disse stoffer kun hæmmer COX-2 og ikke COX-1. Desuden hæmmer gulerødderne også flere andre signalstoffer, som påvirker udvikling af tarmkræft. Så der er en yderligere bonus," forklarer Morten Kobæk-Larsen.

Regeringen vil forbyde fluorstoffer

Chips og kiks kan øge kræftrisiko: Organisationer efterlyser strammere EU-krav

Daloon vil rulle frem med nye vegetarløsninger

Dansk grøntsagsproduktion vokser

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier