FødevareWatch

Økologer forklarer aktiv rolle i jagten på bæredygtighed

På et internationalt økologitopmøde i Sydkorea er den danske delegation blevet bedt om at forklare, hvordan kommunerne herhjemme anvender økologi i bæredygtighedens tegn.

Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

På anmodning fra en af arrangørerne af topmødet International Summit on Organic Agricultural Policy i Sydkorea skal deltagerne på mødet høre om, hvordan danske kommuner bruger økologi aktivt i jagten på succes med bæredygtighed.

Det fremgår af en meddelelse fra Økologisk Landsforening.

"Vi indgår samarbejde med flere og flere danske kommuner om målrettet brug af økologisk landbrug i forhold til beskyttelse af drikkevandsressourcer og naturen, i klimaindsatser og i omstillingen i offentlige køkkener, som nu laver sundere, mere klimavenlige og økologiske måltider. Og næsten halvdelen af kommunerne har etableret økologiske skolehaver, så børnene på den måde lærer om mad, natur og økologi," udtaler Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening.

Økologisk omstilling trækker opmæksomhed

Videre hedder det, at Danmarks omstilling af offentlige køkkener til mere økologi har tiltrukket stor, international interesse. Ifølge den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik aftager den offentlige sektor 42 pct. af salget af økologiske varer, som herhjemme sælges til foodservice. Det er dobbelt så meget som sektorens andel af alle føde- og drikkevarer til foodservice på 20 pct.

Den danske målsætning om at nå 60 pct. økologi i de offentlige køkkener, samt etableringen af en pulje med støtte til efteruddannelse i ifølge køkkenerne, var en del af baggrunden for, at Danmark sidste år vandt en FN Future Policy Award for bæredygtighed.

Ifølge Paul Holmbeck er det i høj grad samspillet mellem politik, foreningsliv, kommuner og fagforbund som FOA og Kost & Ernæringsforbundet, og de økologiske landmænd, virksomheder og køkkenprofessionelle, der har drevet omstilingen i de offentlige køkkener

"Som med alt i dansk økologi er det et kæmpe partnerskab om en bæredygtig omstilling. Modellen er en inspiration i mange lande efterhånden, og en drivkraft for endnu flere bæredygtige landvindinger i dansk økologi. Sammen baner vi vej for en bæredygtig fremtid," udtaler han.

Tænketank opfordrer regeringen til at erstatte økologifokus med klimafokus

Det økologiske foodservice-salg vokser fortsat markant

Arla og Danish Crowns klimamærker er i modvind

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier