Danish Crown-topchef ender lang kamp med frasalg: "Vi får trukket en streg i sandet"

Danish Crown har fået en "fornuftig og tilfredsstillende" pris for datterselskabet Tulip Ltd, siger topchef Jais Valeur. Frasalget af underskudsforretningen betyder et mere robust Danish Crown, selvom koncernen taber 500 mio. kr. og vinker farvel til en stor forretning.
Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown, glæder sig over at komme af med underskudsgivende Tulip Ltd, som bliver overtaget af amerikanske Pilgrims Pride. | Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown, glæder sig over at komme af med underskudsgivende Tulip Ltd, som bliver overtaget af amerikanske Pilgrims Pride. | Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Siden Jais Valeur tiltrådte som topchef i Danish Crown i starten af 2016, har han skullet kæmpe med koncernens aktiviteter i Storbritannien, der har slæbt det ene underskud med sig efter det andet.

Men nu er kampen slut. Koncernen frasælger Tulip Ltd til amerikanske Pilgrims Pride for 2,4 mia. kr.

"Jeg er glad for, at vi får trukket en streg i sandet i forhold til vores lokale engelske aktiviteter. Det har været en lang rejse med betydelige tab, hvor vi er lykkedes med at få vendt forretningen rundt i løbet af de sidste 12 måneder, så vi har kunne få solgt virksomheden til en fornuftig og tilfredsstillende pris," siger Jais Valeur.

Direktøren forklarer, hvordan han p.t. stod overfor at skulle foretage store investeringer i Tulip Ltd i de kommende år.

"Og så er det man lige skal stoppe op og spørge: Er vi klar til at investere yderligere op mod 2 mia. kr. i England givet dels usikkerheden om markedet og dels en dansk ejerkreds, som også er pressede på deres økonomi? Der har vi så besluttet, at det er et godt tidspunkt at sælge," forklarer han.

Jais Valeur lægger desuden vægt på, at England stadig vil være et stort og vigtigt marked for Danish Crown, der fortsat kommer til et eksportere dansk bacon til landet for cirka 4 mia. kr. årligt.

Mere robust forretning

Selvom direktøren finder salgsprisen god, ligger den stadig under niveauet på Danish Crowns bogførte værdier i Tulip Ltd. Derfor vil frasalget føre til et tab på omkring 500 mio. kr., som vil ramme Danish Crowns egenkapital, ifølge direktøren.

"Men den vil ikke ramme vores evne til at udbetale restbetaling til ejerne," forsikrer Jais Valeur.

På den positive side vil de resterende penge, omkring 2 mia. kr., blive brugt til at reducere gælden i Danish Crown.

"Vi skaber en mere robust forretning. I en verden med handelskrig og brexit bliver robusthed et vigtigt parameter i de kommende år, tror jeg. Samtidig har vi en situation, hvor vi er strukturelt mere fritstillet på det engelske marked og globalt, hvilket kan være en fordel."

Kunne havde været solgt

Frasalget betyder, at Danish Crown ikke længere vil forarbejde britisk svinekød eller handle direkte med detailhandlen selv. Sidstnævnte er en af ulemperne ved frasalget, lyder det.

"På den led er vi et skridt længere væk fra forbrugeren i England. Det er det, vi taber på frasalget. Til gengæld er en stor del af aktiviteterne i England baseret på engelske råvarer. Tulip Ltd forarbejder cirka en fjerdedel af alle engelske grise, og det er den del, vi melder os ud af. Det ser jeg ikke som et direkte tab for danske landmænd," forklarer han.

Er der andre ulemper forbundet med frasalget?

"Det er klart, vi frasælger en stor forretning, og selvfølgelig er der noget i det. Men med den mængde af tid, ressourcer og kræfter, vi har brugt på det de sidste år, vælger jeg at se på det som, at vi trækker en streg i sandet, og så tager vi den herfra."

Skulle I have solgt for mange år siden?

"Jeg kom til Danish Crown for godt tre år siden, hvor vi havde tabt store ordrer lige før, jeg kom til. Der går en periode med at finde ud af, hvor alvorligt det er. Og så har det engelske marked også ændret sig, konkurrencen er blevet langt mere intensiv."

Så det skulle ikke have været solgt før?

"Jeg tror, der har været en periode, lige da det skete, hvor man nok kunne have solgt det. Men der står man jo ikke og tænker på, at man skal sælge. Og så kommer der en periode, hvor du ikke kan sælge til en fornuftig pris. Og så kommer der en periode, hvor du får muligheden igen, og den har vi grebet."

Selvom Tulip Ltd er i bedring, vil selskabet give underskud igen i indeværende regnskab, fortæller Jais Valeur, der dog ikke vil blive konkret, før regnskabsåret er afsluttet. Han vil heller ikke sige, om underskuddet er mindre end i 2018, hvor det lød på 719 mio. kr. før skat.

Afsluttet på otte uger

Mens Tulip Ltd har været en kamp, er salgsprocessen gået relativt gnidningsfrit, fortæller Jais Valeur. Første kontakt blev indledt for fire-fem måneder siden, og parterne satte sig ned ved forhandlingsbordet for omkring otte uger siden. Dermed er selve processen gået "ganske hurtigt," som han siger.

Ifølge Jais Valeur er køberen, Pilgrims Pride, i forvejen dobbelt så stor i Storbritannien som Tulip Ltd, der omsætter for 9,1 mia. kr., ifølge Danish Crowns hjemmeside.

"De er godt kendt på det engelske marked. I sådan et marked under pres kigger alle efter muligheder for konsolidering eller vækst," siger han.

Pilgrims Pride overtager 12 fabrikker og ca. 6000 medarbejdere fra Tulip Ltd.

"Jeg er glad for, at vi er kommet til en god løsning i forhold til at sikre de 6000 menneskers job," siger Jais Valeur.

Hos Danish Crown afventer man nu godkendelse fra myndighederne, og topchefen regner med, at man i løbet af de kommende måneder vil være klar til at skille selskaberne ad.

Her er de nye ejere af Tulip Limited

Danske Svineproducenter glæder sig over salg trods "ærgerligt tab"

Danish Crown sælger nødlidende britisk forretning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også