FødevareWatch

Enighed i rød blok: Mette Frederiksen bliver statsminister i etpartiregering

Rød blok er blevet enige om en politisk aftale, der gør Mette Frederiksen til statsminister i en Socialdemokratiledet etpartiregering.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Enhedslisten er enige om aftale, som gør Mette Frederiksen til statsminister for en S-regering.

Det siger hun lige før midnat, hvor de fire partier er blevet enige om en politisk aftale efter næsten tre ugers forhandlinger.

"Det er med stor glæde, at vi efter omkring tre ugers forhandlinger nu har flertal for, at der kan dannes en ny socialdemokratisk regering i Danmark, siger Mette Frederiksen, som går til dronningen onsdag. Vi kunne ikke vide, om det ville lykkes, da vi gik i gang. Det er fire partier med en meget forskellig historie og forskellige holdninger," siger hun og tilføjer:

"Nu er vi kommet i mål. Dermed viser vi, at når danskerne går ned og stemmer, som de gjorde, så kan et nyt flertal omsætte deres håb til konkret handling."

Der er blandt andet enighed om, at børnene på Udrejsecenter Sjælsmark skal flytte til et nyt udrejsecenter. Det har de tre støttepartier kæmpet for.

SF-formand Pia Olsen Dyhr tilføjer, at partierne endnu mangler at forhandle den konkrete model for minimumsnormeringer på plads. 

Dermed har SF endnu ikke fået indfriet kravet om, at der skal være én pædagog per tre børn i vuggestuerne og én pædagog per seks børn i børnehaverne.

Minimumsnormeringerer et krav fra SF, hvis partiet skal stemme for finansloven senere i år.

De fire partier er enige om at droppe Lindholm som udrejsecenter for kriminelle udlændinge, siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

Han tilføjer, at partierne er enige om at åbne for udenlandsk arbejdskraft, hvilket har været et krav fra De Radikale i forhandlingerne.

Enhedslisten har fået en "garanti" og en "forsikring" om, at den nye S-regering ikke vil føre en politik, der øger uligheden, sænker skatten i toppen eller sænker overførselsindkomsterne. 

Det siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

"Det betyder samlet set, at vi er ude af et regime, hvor man tager penge fra dem, der er syge eller ude af job, for at give til de rige. Vi er ude af de arbejdsudbudsreformer, som har præget de senere år," siger Skipper.

De fire partier er desuden enige om, at Danmark skal tage kvoteflygtninge igen. Men der er endnu ikke sat præcist tal på, siger Østergaard. Danmark har tidligere taget 500 kvoteflygtninge om året.

I alt fylder aftalen - eller den politiske forståelse, som partierne kalder den - 18 sider. Den har fået overskriften "Retfærdig retning for Danmark".

Uden decideret regeringsgrundlag

Mette Frederiksen dropper et regeringsgrundlag, og det bliver dermed en socialdemokratisk etpartiregering uden et egentligt regeringsgrundlag, der skal sætte kursen fra næste folketingsår.

"Jeg kommer til at være meget tro over for dette papir og dets intentioner. Jeg føler mig forpligtet af det, og det er på baggrund af det papir, at vi nu de næste dage kan danne en ny regering," siger Frederiksen.

"Vi har en fælles forståelse med de tre partier, som nu bliver regeringens parlamentarisk grundlag. Vi er enige om mange ting, og det finder jeg fuldt dækkende for det arbejde, regeringen nu går i gang med," siger Frederiksen.

Hun tilføjer, at papiret indeholder så mange forslag, at det kan udfylde en hel regeringsperiode.

I alt fylder aftalen 18 sider og har fået overskriften "Retfærdig retning for Danmark".

Det er ellers ganske normalt, at en regering laver et regeringsgrundlag. Det skal beskrive den politik, regeringen vil føre. 

Man kan typisk hænge en regering op på et regeringsgrundlag, hvis nu den siddende regering gør noget andet, end hensigten var.

Et regeringsgrundlag udformes normalt i forhandlingerne om en regeringsdannelse, men rød blok har siden valget 5. juni hele tiden sagt, at de ikke forhandlede om et regeringsgrundlag.

Det holdt stik, men forventningen var, at Socialdemokratiet efterfølgende ville fremvise et decideret regeringsgrundlag.

Aftale om seniorpension videreføres

Den kommende S-regering, De Radikale, SF og Enhedslisten er enige om at gennemføre aftalen om seniorpension, som blå blok og De Radikale blev enige om kort før folketingsvalget 5. juni.

Mette Frederiksen siger, at det bliver en "hovedopgave" for S-regeringen at kæmpe for sit partis pensionsforslag. Det skal give en ret til tidligere pension. 

Et flertal på Christiansborg har indtil videre afvist forslaget. Det er blevet beskyldt for at være for ukonkret.

I aftalen blandt partierne i rød blok står der blandt andet, at en fleksibel tilbagetrækning skal kunne give seniorer bedre mulighed for at blive på arbejdsmarkedet på nedsat tid, efter de har nået efterløns- og pensionsalderen. 

Desuden står der:

"Den tidligere regering nedsatte en seniortænketank, som skal afslutte arbejdet i efteråret 2019. 

"En ny regering vil - blandt andet inspireret af seniortænketankens forslag - præsentere forslag om, hvordan endnu flere ældre kan blive på arbejdsmarkedet." 

"Det gælder både 60-64-årige, men særligt 65+årige, hvor relativt få deltager på arbejdsmarkedet."

Dansk Industri om klimamål: Finansieringen er afgørende

S, SF og EL om nyt klimamål: Nu opfylder Danmark Paris-aftalen

Fiskeriforening vil beholde fiskeriet i Udenrigsministeriet

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier