FødevareWatch

Svenskere har bremset op mod 100 ton forfalsket slik med kurs mod Danmark

I de seneste to år har fødevaremyndighederne i Malmø beslaglagt op mod 100 ton slik med falske etiketter og gammelt slik. En stor del af det beslaglagte var tiltænkt salg på det illegale marked i Danmark.

Foto: LASSE KOFOD/Ritzau

Der er mange penge i bland selv-slik i Danmark, og det er der efterhånden mange, som har fået øjnene op for.

Udover de aktører, der betaler dansk sukkerskat og moms, vokser det sorte marked for slik også, og Skat beslaglægger med jævne mellemrum store lagre med illegal slik, der enten er importeret uden myndighedernes viden, mærket med falske etiketter eller er blevet for gammelt til salg i Danmark.

Men det er ikke kun i Danmark, at myndighederne forsøger at få has med den ulovlige slikhandel.

I Malmø har myndighederne ifølge SVT.se i de seneste to år beslaglagt op mod 100 ton illegal og falsk slik, som bl.a. havde kurs mod danske butikker.

"Vi formoder, at det er gammelt slik, der er ompakket til at sælge til fortrinsvis det danske marked," siger Arvid Nordland, der enhedsleder hos miljøforvaltningen i Malmö.

Det falske slik er blevet beslaglagt hos flere forskellige grossister, og det har også ført til et par politianmeldelser. De svenske myndigheder arbejder sammen med de danske om at finde frem til nogle af de bagmænd, der står bag den illegale handel med slik.

Svært at stoppe

I forbindelse med en stor aktion tidligere i år i 10 københavnske butikker og en grossist samt hos fem engrosvirksomheder i Sverige afslørede Fødevarerejseholdet og Skat sammen med svenske myndigheder, at det sorte slik i flere butikker udgjorde 50-87 pct. af omsætningen.

I en enkelt butik blev der i løbet af otte måneder solgt 68 tons sort slik, som var hentet i Sverige, fremgik det af kontrolrapporterne, som Jyllands-Posten havde fået indsigt i. Chefen for rejseholdet i Fødevarestyrelsen, Michael Rosenmark, erkendte i marts, at man har svært ved at komme problemet til livs:

"Der er nogle butikker, som sælger voldsomme mængder sort slik, og vi har svært ved at stoppe dem," sagde han.

Et forsigtigt bud på den samlede størrelse af det danske slik- og konfekturemarked er, at det samlet udgør knap 10 mia. kr., når man føjer en grænsehandel på 2-3 mia. kr. og illegal handel med slik på omkring 1 mia. kr. til et målbart dansk salg på omkring 6 mia. kr.

På det danske marked er Cloetta, der står bag Läkerol, Familieguf og Skipperpiber, en blandt mange producenter, som forsøger at tvinge kroner ud af poser, der kilo for kilo er pålagt en dansk sukkerafgift på knap 26 kr.

Direktør Christian Linde har ikke stor fidus til den indsats, der bliver gjort i forhold til at komme det illegale salg til livs.

"Problemerne har aldrig været større, og det er ren staffage og symptombehandling, når myndighederne har held med at gennemføre en kontrol, som får nogen i nettet. Det er en udvikling, som er svær at stoppe med kontrol, man skal i stedet hellere kigge på, hvordan man kan gøre det mindre attraktivt at importere slik fra udlandet, blandt andet ved at sænke afgiften på sukker," sagde Christian Linde til FødevareWatch i sidste uge.

Opkøb får Cloetta-tal til at banke i vejret — chefen håber på mere i år

Opkøb får Cloetta-tal til at banke i vejret — chefen håber på mere i år

Opkøb får Cloetta-tal til at banke i vejret — chefen håber på mere i år

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier