FødevareWatch

Regeringen afsætter 25 millioner til nye fødevareløsninger

Udvikling af nye ingredienser kan være med til at mætte flere og nedsætte miljøbelastningen, og derfor har regeringen og Dansk Folkeparti nu afsat 25 mio. kr. til området. (Opdateret)

Regeringen og Dansk Folkeparti har afsat 25 mio. kr., som over de næste fire år skal bruges til at understøtte den danske ingrediensbranche.

Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

I forsommeren 2018 nedsatte regeringen med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i front det såkaldte Vækstteam for Ingrediensbranchen, som skulle finde frem til en stribe anbefalinger, der kan gøre branchen mere konkurrencedygtig.

Pengeposen til fødevarebranchen kommer som en opfølgning på gruppens anbefalinger.

Ingrediensteam klar med vækstanbefalinger til regeringen

"De danske ingrediensvirksomheder kan bidrage med at løse nogle fødevaremæssigt meget store udfordringer, som både handler om sundhed og miljøbelastning. Branchen forsker allerede i bæredygtige løsninger, der f.eks. kan føre til produktion med lavere CO2-udledning. Den udvikling vil vi gerne understøtte i regeringen, og derfor afsætter vi nu 25 mio. kroner, som følger op på de anbefalinger, jeg modtog i januar," siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i meddelelsen.

Også på eksportfronten forventer regeringen, at pengene vil hjælpe branchen, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i meddelelsen.

"Med regeringsstrategien støtter vi op om danske ingrediensvirksomheders eksportpotentiale, så Danmark i endnu højere grad kan være med til at understøtte en bæredygtig foder- og fødevareproduktion globalt. Jeg er særligt glad for, at vi med strategien også iværksætter en styrket markedsførings- og investeringsfremmeindsats over for udenlandske virksomheder, så de får øje på de gode investeringsmuligheder, der er i Danmark," lyder det.

Pengene skal derudover blandt andet bruges til godkendelser og markedsføring af nye produkter i ingrediensbranchen. Dertil er planen at etablere et ingrediensteam i Fødevarestyrelsen, som skal hjælpe ingrediensvirksomheder med at løse udfordringer i forhold til produktion af innovative ingredienser.

Stor tilfredshed hos brancheorganisationer

I Landbrug & Fødevarer og i Dansk Industri er der tilfredshed med, at regeringen har fulgt op på de anbefalinger, som repræsentanter fra ingrediensbranchen er kommet med.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer.

"Det er helt rigtigt, at regeringen øger sin prioritering af indsatsen over for de danske ingrediens-virksomheder. De virksomheder er om nogen, dem der har muligheden for at indfri Danmarks bidrag til FNs globale bæredygtighedsambitioner i 2030. Virksomheder har ikke bare vist, at de kan drive en lønsom forretning, men også levere betydelige globale bidrag til en mere bæredygtig verden med blandt andet reduktion af madspild, bedre og sundere ernæring, mindre ressourceforbrug etc," udtaler branchedirektør for fødevarer i Dansk Industri, Leif Nielsen, i meddelelsen.

Dog påpeger Landbrug & Fødevarer i meddelelsen, at innovation på fødevareområdet sjældent kan stå alene. Lovgivning skal ofte følge med, lyder det. 

Den danske ingrediensbranche beskæftiger omkring 10.700 mennesker. Branchen eksporterer årligt for cirka 26,6 mia. kr.

(Artikel opdateret kl. 15:53 med kommentarer fra Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer)

Netto-chef og vækstteam har præsenteret regeringen for 24 anbefalinger

Danish Crown opgiver satsning på ingredienser

12 mio kr til fødevarenetværk 

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier