FødevareWatch

Lars Seier forudser at størstedelen af verdens fødevarer vil blive fremstillet i laboratorie

Landmænd kommer til at spille en langt mindre rolle i fremtidens fødevareproduktion, hvis man spørger erhvervsmand Lars Seier. Han har allerede kastet penge i laboratoriekød og har appetit på mere.

Lars Seier havde investeringer for 2,5 mia. kr. i 2017 via sit holdingselskab Seier Capital, hvor han er eneejer. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Lars Seier ser potentiale i den slåskamp, der udspiller sig i fødevareindustrien for tiden. Diskussioner om CO2, burhøns og brug af antibiotika sætter bølgeskvulp i gang – store bølgeskvulp, der har store muligheder med sig.

"Fødevareindustrien kan ændre sig ret dramatisk. Det er helt åbenlyst, at fødevareindustrien er ved at blive en slagmark for politiske interesser, der lægger et pres. Når det først begynder, kommer der typisk nyudviklinger," siger Saxo Bank-stifteren til FødevareWatch.

Og netop nyudviklinger er noget af det, han sætter sine penge på. For et år siden investerede han i israelske Supermeat, som udvikler laboratoriefremstillet kød - uden nogen dyr bliver slagtet - ved at tage stamceller fra en kylling og få dem til at reproducere sig selv.

"Jeg tror, at hovedparten af verdens fødevarer vil blive fremstillet på den type processer indenfor måske 20-30 år. Det er selvfølgelig en meget stor omvæltning for mange mennesker. Så har vi definitivt gjort op med agrarsamfundet."

Ligeglad med dyr på græsmarker

Ifølge Lars Seier har mennesker en tendens til at undervurdere størrelsen og hastigheden på fremtidens forandringer. Derfor opfordrer han også fødevareindustrien til aktivt at tage del i omstillingsprocessen - inden det er for sent.

Ved en debat på Folkemødet sidste år drøftede nogle landmænd, hvordan de kunne optimere deres produktion. Lars Seier var inviteret i panelet og nævnte laboratoriefremstillet kød ligesom Supermeat, som potentielt set kan overflødiggøre landbrug, som vi kender det.

"De så nærmest ud som om, at himlen var faldet over hovedet på dem, for det havde de overhovedet ikke tænkt over. De havde ikke engang hørt om det. Hvis du står og planlægger, hvordan din svineproduktion skal være topøkologisk med et minimum af miljøbelastninger i løbet af de næste 10-15 år, så ville det måske være relevant at vide, at der måske overhovedet ikke er behov for dig om 20 år," siger han.

20170617-120234-L-1920x1281we.jpg
Lars Seier bragte et emne op, som "chokerede lidt" på Folkemødet på Bornholm. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix Ritzau

Selv har han ikke noget ideologisk problem med fødevareindustrien eller landbruget og understreger, at danske landmænd gør "et hæderligt stykke arbejde". Men måske handler kampen om fremtidens fødevarer om noget mere banalt end ideologi, foreslår Lars Seier.

"I bund og grund bliver hovedparten købt ud fra en overvejelse om pris og kvalitet, og hvis man kan matche det i en effektiv fabrik, så tror jeg egentlig de fleste folk er ret ligeglade, om et eller andet dyr har rendt rundt på en græsmark," siger han.

Mere held end forstand

Lars Seier er omvendt overhovedet ikke sikker på, at hans israelske investering kommer til at give gevinst, og han betragter den som en lodseddel, fordi virksomheden stadig er ved at udvikle sit produkt.

"Det er mere held end forstand, hvis man rammer rigtigt. Men forhåbentlig får jeg et lille indblik i det, og så vil jeg investere mere sidenhen, hvis det viser sig at være den vej, verden går, og det må jeg indrømme, at jeg føler mig ret overbevist om," siger han.

Han pointerer, at laboratoriekød tikker mange bokse af i forhold til problemstillinger omkring eksempelvis dyrevelfærd, mindre CO2-aftryk og steril produktion uden sygdomme eller medicinrester.

"Og så har du stort set 1:1 udnyttelse af ressourcer i modsætning til mere gammeldags facon med en ko. Til gengæld er det svinedyrt lige i øjeblikket, og det er selvfølgelig kampen her. Men jeg tror, at det kan lykkes, for når det pludselig begynder at gå stærkt, bliver det også billigere og billigere," siger han.

Appetit på mere

Lars Seier er overbevist om, at bæredygtighed, økologi og en stigende bevidsthed blandt forbrugerne er kommet for at blive. Derfor er han interesseret i at investere mere i laboratoriekød eller plantebaserede fødevarer på et tidspunkt. Han nævner amerikanske Impossible Foods som et eksempel på en interessant plantebaseret virksomhed.

"Jeg tror, det er en megatrend, at vi går i den retning, så det kan da være en god idé at have et par lodsedler fremfor bare en enkelt. Så er der større chance for, at en af dem bliver trukket ud i livets lotteri."

For Lars Seier er investeringen drevet af interessere snarere end ideologi, og han holder "umådelig meget af en god stor bøf."

"Jeg har ikke noget specielt ønske om at gå den ene eller anden vej, jeg synes bare, at det er interessant, at der kan ske en væsentlig påvirkning af hele det område, som har meget signifikant økonomisk betydning for flere brancher."

Selvom flere springer med på vegetar- og veganerbølgen, mener han, at der altid vil være efterspørgsel efter kød.

"Veganere og vegetarer gør det blandt andet af moralske årsager, så hvis man kan bevise for folk, at det bliver fremstillet på en 100 pct. ansvarlig måde, hvor der ikke er nogen lidelser forbundet med det, så tror jeg egentlig, at det kunne føre til et stigende kødforbrug på sigt. Men uanset hvad skal der nok være plads til begge dele, det er jeg slet ikke i tvivl om," forklarer han.

Lars Seier investerer i israelsk laboratoriekød

Forskere tvivler på klimagevinst ved laboratoriedyrket kød

"Lige pludselig stod der 20-25 mennesker. Jeg troede kun, det ville blive mig, Lars Seier og en kameramand"

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier