FødevareWatch

Overblik: EU og Storbritannien ændrer skilsmisseaftale

I 11. time er Storbritannien og EU blevet enige om en række ændringer i den omstridte skilsmisseaftale.

Foto: Bloomberg

EU og Storbritannien blev mandag aften enige om en række tilføjelser og ændringer i den skilsmisseaftale, der har mødt stor modstand i det britiske Underhus. 

Premierminister Theresa May og EU-kommissionsformand Jean Claude Juncker forhandlede mandag i Strasbourg, og de nye elementer i aftalen kommer i sidste øjeblik. Tirsdag aften skal skilsmisseaftalen til afstemning i Underhuset igen. 

De to parter er blevet enige om følgende:

 • Efter den britiske udtræden 29. marts vil man øjeblikkeligt starte forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien.
   
 • EU og Storbritannien er enige om at finde alternative løsninger på grænseudfordringerne mellem Irland og Nordirland inden udgangen af 2020. Den såkaldte bagstopper har været en stor sten i skoen for mange konservative parlamentsmedlemmer.
   
 • Begge parter går med til regelmæssige evalueringer af grænseaftalerne vedrørende Nordirland.
   
 • Man vil gøre sig "de største bestræbelser" på at styrke samarbejdet efter brexit.
   
 • EU og Storbritannien vil efter brexit mødes to gange årligt til "seriøse forhandlinger på højeste niveau" for at diskutere fortsat handels- og sikkerhedssamarbejde samt for at evaluere den nordirske grænsesituation.
   
 • Hvis et nedsat "voldgiftsmæglingspanel" skønner, at EU i praksis lader bagstopperen fortsætte på ubestemt tid, så vil Storbritannien have mulighed for at suspendere toldsamarbejdet - dog ikke på en måde der truer den åbne grænse mellem Irland og Nordirland.

Kilder: Reuters, The Times. 

/ritzau/

Labour afviser brexitændringer og opfordrer til at stemme nej

Kaos før nøgleafstemning om brexit - May vil forhandle mere

Konservative topfolk til May: Aflys brexitafstemningen

Mere fra FødevareWatch

Brancheforening får ny formand

De 50 medlemmer i brancheforeningen for plantebaserede fødevarer, Plantebranchen, får ny formand, der nok er kendt af de fleste i den sfære.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier