FødevareWatch

Her er de madvarer der hyppigst ryger i skraldespanden

Discountkæden Willys har lavet en opgørelse over de fødevarer, som oftest ender som spild i Sverige.

Foto: POLFOTO

I 2016 smed de svenske husstande 938.000 ton mad i skraldespanden. Der er i øjeblikket ingen statistikker på, præcis hvilke produkter der smides væk, men ifølge den svenske miljøstyrelse viser en stikprøve, at en stor del af madaffaldet udgøres af frugt og grøntsager, madrester og brød.

Det skriver den svenske discountkæde Willys i en meddelelse til FødevareWatch.

Kæden fik derfor analysevirksomheden Sifo til at dykke ned i hvilke specifikke fødevarer, der ender i skraldespanden hos svenskerne.

I alt 1001 borgere blev bedt om at besvare, hvilke varer de har smidt ud i løbet af de sidste 30 dage. Og svaret var relativt entydigt: 46 pct. af de adspurgte havde smidt blødt brød i skaldespanden i perioden.

Efter brødet var frugt og grøntsager de produkter, der oftest endte i skraldespanden hos svenskerne. 30 pct. af de adspurgte havde smidt agurk ud i perioden, mens 27 pct. havde smidt en banan ud. Vi skal helt ned til syvende pladsen før en ny kategori kommer ind i billedet - nemlig mælk, som 22 pct. havde smidt ud i løbet af de 30 dage.

"Jo bedre viden vi har om, hvad der præcis smides væk, jo større er chancen for, at vi vil fokuserer på de rigtige ting," udtaler adm. direktør i Willys, Thomas Evertsson, i meddelelsen.

Willys har selv en ambition om at sænke madspildet i selskab med 50 pct. inden 2025 og er i fuld gang med at iværksætte tiltag, der skal realisere den målsætning.

"Ved systematisk at sænke prisen på brød, der nærmer sig udløbsdatoen, har vi formået at reducere Willys brødspild med 17 pct. sidste år. Små indgreb gør en enorm forskel. Nu vil vi fortsat finde kreative løsninger for at reducere både vores egen og vores kunders madaffald," lyder det fra direktøren.

Willys har introduceret flere tiltag det seneste år i en række butikker i Sverige for at reducere madspild. Tiltagene tæller blandt andet en reducering af prisen på varer, der nærmer sig udløbsdatoen, øl produceret på gammelt brød og juice produceret af frugt og grønt, der ikke kan sælges. Dertil leverer 80 Willy-butikker overskydende mad til lokale velgørenhedsorganisationer.

Supermarked mod madspild fordobler omsætningen

30.000 danskere fik del i 260 ton overskudsmad

Markant bid af forbrugerne skruer ned for kødforbruget

Globale virksomheder vil have grøn omstilling op i gear

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier