FødevareWatch

Kartoffelkæmpe og direktør bryder med hinanden

Efter 14 år i spidsen for den ene af landets fire store kartoffelmelsfabrikker har direktøren og selskabet i al hast afbrudt samarbejdet.

Foto: Peter Clausen / Ritzau Scanpix

3. december havde Jørgen Bæk sidste dag som adm. direktør i Andels-Kartoffelmelsfabrikken Midtjylland Amba (AKM).

Det skriver Herning Folkeblad med henvisning til en pressemeddelelse fra 4. december.

"Jørgen Bæk har gennem 14 år gjort en meget stor indsats for AKM og loyalt arbejdet i virksomheden interesse, men ud fra strategiske overvejelser har bestyrelsen ønsket at få nye ledelsesmæssige øjne på de udfordringer, som AKM står overfor," udtaler bestyrelsesformand Martin Arvad i meddelelsen.

Videre fremgår det, at ingen af parterne yderligere begrunder samarbejdets ophør.

AKM's bestyrelse har udpeget bestyrelsesformand Martin Arvad som midlertidig direktør, mens man finder den kommende kartoffelmelsdirektør.

Danmarks næststørste

Som det var tilfældet i de øvrige kartoffelmelsfabrikker løftede man også i AKM Midtjylland produktionen til et nyt rekordniveau i det seneste år. Den 101 år gamle virksomhed producerede samlet 69.942 ton kartoffelmel mod 61.375 ton året og 3133 ton protein mod 2724 ton året før.

I det, der er den næststørste danske fabrik, lykkedes det sidste år at hæve omsætningen med cirka 33 mio. kr. til 286 mio. kr., og resultatet blev løftet med knap 20 mio. kr. til 85,4 mio. kr.

Der blev efter kampagnen udbetalt 1,47 kr. per stivelse i efterbetaling, og samlet opnåede avlerne en afregning på 3,65 kr. pr. kilo mod 3,47 kr. pr. kilo året før.

Frem mod 2021 og 2025 har virksomheden lagt vækststrategier, som blandt andet betyder flere større udvidelser af fabrikken og dermed kapaciteten i AKM Midtjylland.

Som led i igangværende investeringer i udvidelserne af fabrikken brugte man i seneste regnskabsår 183 mio. kr., og igangværende investeringer udgjorde 138 mio. kr. Derudover har man valgt at udvide kapaciteterne yderligere, og derfor var den samlede investeringsramme på i alt 340 mio. kr. udvidet til 433 mio. kr.

Finansieringen til det store samlede projekt findes gennem realkreditlån på 98 mio. kr., egenfinansiering på 112 mio. kr. og driftskredit på resten.

"AKM ser positivt på de fremtidige markedsforhold. En stigende global middelklasse efterspørger stadigt flere kvalitetsfødevarer. KMC har et godt produktudbud af kartoffelmel og -pulver, derivater og andre ingredienser, som sælges til mere end 80 lande rundt i hele verden," hed det i ledelsesberetningen om forventningerne til fremtiden.

Analyse: Jysk kartoffelkvartet fortsætter vildt vækstridt

Nedskrivning og regn sender økologisk grøntsagsresultat ned

Kartoffelhøst bliver 20 pct. lavere end sidste år

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier