FødevareWatch

Knap en tredjedel af danskerne bruger højst et kvarter på aftensmaden

Flere af danskere bruger stadig kortere tid på at lave mad. En tredjedel bruger højst et kvarter hver aften, viser ny undersøgelse.

Foto: Mie Brinkmann/Polfoto

Anja Bo kan rigtig godt lide at lave mad. Hun gør det bare ikke. Det skriver Politiken onsdag.

Fem dage om ugen spiser hun, der er selvstændig, og hendes mand og deres tre børn mad fra forskellige måltidsleverandører, hvor gulerødderne er strimlede, simreretterne kogt og alt gjort klar, så de bare skal hældes i gryden og lunes. En dag om ugen får de pizza. Den sidste spiser de ude, har gæster eller spiser rester. I gennemsnit bruger hun et kvarters tid på aftensmåltidet.

"Det er jo grotesk, at jeg virkelig godt kan lide at lave mad, og når jeg har fri, står jeg og tryller. Men i hverdagen er det svært at få tid til det. Vi endte med at lave de samme fire retter om og om igen," siger hun.

"Det er meget nemt, men det er også lidt ansvarsløst at deponere sin kreativitet og sine holdninger hos andre. Man må prøve at finde en udbyder, man kan lide. Det er lidt mærkeligt. Men også virkelig rart."

Hun er ikke den eneste. Flere bruger stadig mindre tid på at lave mad, viser Madkulturens årlige undersøgelse af danskernes madkultur, der offentliggøres i dag, og hvor vores tidsforbrug på at lave aftensmad sammenlignes med 2015.

På de tre år er det kun gået én vej. Gruppen, der bruger under 15 minutter, er steget fra 26 pct. til 32 pct. Den andel, der bruger mellem 15 og 45 minutter på at lave aftensmad, er uændret, og den del, der brugte over 45 minutter, er faldet fra 12 pct. til otte pct. Især blandt ældre over 65 år er der sket et skred, så dobbelt så mange bruger nu under et kvarter, fra 15 pct. i 2015 til 31 pct. i 2018.

Tallene dækker kun for de deltagere i undersøgelsen, der har lavet ’hjemmelavet’ mad, defineret som helt hjemmelavet, overvejende hjemmelavet og overvejende færdiglavet, så tallet for de dage, vi spiser takeaway eller færdigretter, indgår ikke.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Politiken)

Catering Danmark snart klar med varme færdigretter til Coop

Markante investorer køber sig ind i nystartet måltidsklub

Peter Høgsted varsler et mere kampklar Coop

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier