FødevareWatch

Studie: Sund mad er mere klimavenlig

Forskere har sammenlignet miljøbelastningen ved forskellige typer kost, og sund mad og klimavenlig mad er ikke modsætninger.

Sund mad og klimavenlig mad er ikke modsætninger. Faktisk peger et nyt studie på, at de to ting kan hænge sammen.

Det skriver Videnskab.dk.

Forskere har i et nyt studie kigget på fødevarers generelle vandforbrug i Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

Her har de set på, hvor meget vand der kan spares, hvis befolkningen går over til en af tre sunde kostplaner: én med kød, én med fisk og en vegetarisk.

Konklusionen er, at sund mad generelt kræver mindre vand at producere. Kød-diæten sparer dog ikke lige så meget vand, som de andre to.

"Det er endnu et studie, der bærer brænde til det samme bål - nemlig, at vi skal skære ned på kødforbruget," siger Mickey Gjerris, der er bioetiker og lektor ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Han har ikke været en del af det nye studie.

Alt om klimamærket

Hvis alle spiste en sund kost, kunne vandforbruget for fødevarer sænkes med helt op til 55 procent, konkluderer forskerne. I studiet indgik tre forskellige diæter:

• Diæten, hvor kød indgik, kunne spare 11-35 procent af vandforbruget.
• Diæten, hvor fisk indgik, kunne spare 33-55 procent af vandforbruget.
• Vegetardiæten kunne også spare 35-55 procent af vandforbruget.

Dermed står det stort set lige mellem en sund kost, hvor fisk indgår, og en sund vegetarkost, når det kommer til vandaftrykket.

Men hvorfor skal vi overhovedet bekymre os om, hvorvidt en fødevare bruger mere eller mindre vand?

Ifølge Jørgen Olesen, der er professor på Institut for Agroøkologi - Jordbrugssystemer og Bæredygtighed på Aarhus Universitet, betyder det heller ikke så meget i Danmark.

"I Danmark er der ikke noget problem med vand. Vi har rigeligt med vand, for vores reservoirer bliver fyldt op med regnvand," siger han.

"Det hjælper ikke i Sydafrika, hvis vi sparer på vandet her. Det gør det til gengæld med CO2-udslippet, for det er et globalt problem."

Selvom forbruget af vand på vore breddegrader ikke er et problem, påvirker vores forbrug dog stadig andre steder i verden, fortæller studiets førsteforfatter Davy Vanham fra Det Fælles Forskningscenter under Europakommissionen.

"Danmark importerer en række fødevarer. For eksempel ris, kaffe, kakao, tropiske frugter og andet. Meget ris dyrkes i Indien eller Pakistan under ekstreme tilstande af vandmangel. Her forsvinder grundvandet år efter år," skriver han i en mail til Videnskab.dk.

Til det svarer Jørgen Olesen:

"Der er ingen tvivl om, at der er steder i verden, hvor vandforbruget er et problem. Det er også et problem, der bør gøres noget ved. Jeg mener blot, at en generel beregning af vandaftryk af fødevarer forplumrer dette. Altså, man får ikke sat fokus på de produktionssystemer og de vandingssystemer, hvor man har et ikke-bæredygtigt system."

Industrikyllinger er bedre for klimaet end økologi og dyrevelfærd

Ellemann har ingen penge med til producenternes klimamærke

Økologisk Landsforening: Regeringens klimaudspil er en forspildt mulighed

Forsiden lige nu

Friland vil styrke salget på nye eksportmarkeder og herhjemme

Slagteriselskabet Friland har i år haft held med at løfte salget efter sidste års tilbageslag. Der er dog stadig plads til forbedringer, og selskabets direktør peger blandt andet på eksporten og foodservice som områder, der kan rumme nye muligheder.

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier