FødevareWatch

Chr Hansen-optakt: Risikerer at skuffe med prognosen

Mandag fremlægger den store ingredienskoncern sit årsregnskab, men i det solide selskab er det mest prognosen for det kommende år, som Sydbank-analytiker Morten Imsgard vil kigge efter.

Foto: PR Chr. Hansen.

Der skal ikke meget til for at skuffe investorerne, når man hedder Chr. Hansen og er kendt som et solidt selskab, der gang på gang leverer varen.

Når ingrediensselskabet, der blandt andet laver kulturer og bakterier til mejeriindustrien, fremlægger sit regnskab for fjerde kvartal af regnskabsåret 2017/18 mandag, bliver der derfor særligt fokus på forventningerne til det kommende regnskabsår.

Og Chr. Hansen skal helst ramme en organisk omsætningsvækst i nærheden af 10 pct. for at glæde de kræsne investorer, mener Morten Imsgard, der er senioranalytiker i Sydbank.

"Det altoverskyggende for Chr. Hansen bliver at levere en prognose for næste regnskabsår, som kan tilfredsstille investorernes meget, meget høje forventninger og høje krav til selskabet. Chr. Hansen skal ikke levere slinger i valsen. De er nødt til at levere en vækstprognose, der som minimum flugter med, hvad de har gjort de andre år," siger Morten Imsgard.

Ifølge et medianestimat fra Ritzau Estimates lyder forventningen til den organiske vækst i 2018/19 på 9,6 pct. Og lægger Chr. Hansen op til en organisk vækst i intervallet 8-10 pct., sådan som det var tilfældet ved indgangen til 2017/18, vil det være på grænsen til, hvad der er godt nok.

"Selv en prognose på 8-10 pct., som jeg selv forventer, at Chr. Hansen vil lancere, kan kun lige tilfredsstille markedet," mener Morten Imsgard.

Overskudsgraden skal op

Det er samtidig vigtigt for Chr. Hansen at lægge op til en overskudsgrad, EBIT-margin før særlige poster, der er højere end den, som selskabet har opnået i 2017/18. Her var forventningen "omkring 28,9 pct.".

"Det, der har været lidt specielt for Chr. Hansen i år, har været, at deres overskudsgrad faktisk ikke er blevet forbedret ret meget i forhold til sidste år. Noget af det, der er skyld i det, er, at man har indfaset noget ny produktionskapacitet i år. Den nye produktionskapacitet skal jo gerne give et mere lønsomt Chr. Hansen fremadrettet, så det er anden del af prognosen," påpeger Morten Imsgard.

For 2018/19 lyder forventningen til overskudsgraden på 30,1 pct. blandt analytikere adspurgt af Ritzau Estimates.

"Vi skal meget gerne have en prognose, der klart indikerer, at overskudsgraden kommer betydeligt op i næste regnskabsår, blandt andet drevet af at den produktionskapacitet kommer til at blive mere effektiv," fortsætter Morten Imsgard, der også venter en EBIT-margin før særlige poster på omkring 30 pct.

Analytikeren forudser desuden, at regnskabet for fjerde kvartal byder på ganske få hår i suppen. Men inden for dyrefodersegmentet kan Chr. Hansen formentlig mærke, at der er pres på priserne inden for landbruget.

"Rent økonomisk har landmændene mulighed for at skære ned på nogle af de indkøb, de foretager hos Chr. Hansen, og det kan Chr. Hansen jo ikke gøre så meget ved," siger Morten Imsgard.

De lave priser i landbruget betyder til gengæld lave mælkepriser og en overflod af mælk på markedet. Det kan begunstige Chr. Hansens produkter til osteproduktion.

"Det er det, der er så unikt ved Chr. Hansen. At selv om man kan pege på nogle små områder, hvor tingene ikke går fuldstændig glat, så er det ikke noget, som for alvor sætter sit præg på hele virksomheden, men måske endda giver et løft et andet sted," siger Morten Imsgard.

12 mio kr til fødevarenetværk

Chr. Hansen-aktien tog et dyk efter probiotika-forskning

Østershatte skal fjerne benzin fra havvand

Chr Hansen-konkurrent vokser på linje med forventningerne

Mere fra FødevareWatch

Gartner forventer bedre tilstande til foråret

Fynske Alfred Pedersen & Søn forventer, at de 30 afskedigede medarbejdere og mere normale el- og gaspriser vender tilbage til foråret. Prisen på tomater vil dog stige: "Detailhandlen virker mere nervøs, end vi gør," siger direktøren.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier