FødevareWatch

Danske eksportfirmaer taber millioner på svag svensk krone

Eksportvirksomheder inden for maskiner, komponenter, fødevarer, design og meget andet taber stort på, at den svenske krone er faldet over 10 pct. på et år.

Foto: AP/POLFOTO/arkiv

Danske virksomheder taber rigtigt mange penge på den svenske krones nedtur, skriver Dagbladet Børsen.

Den svenske krone, der også i sidste uge blev presset nedad, er de seneste år gået meget ned Bare det seneste år er den faldet 10 pct., og 1 svensk krone koster i dag kun omkring 70 danske øre, hvilket er det laveste niveau i omkring ni år.

Chefanalytiker Allan Sørensen, DI, hvis medlemsvirksomheder eksporterer maskiner, fødevarer, medicin mm. for milliarder til Sverige, slår fast, at der generelt selvfølgelig altid er en risiko ved at handle i fremmed valuta.

"Den risiko må man være klar over. Ofte må en eksportør enten finde sig i at få færre danske kroner for en ordre, så prisen i kundens valuta ikke stiger voldsomt, eller slet ikke få ordren. Det er valget, man står overfor, når en valuta svækkes," siger han til avisen.

Men med så stor en milliardeksport til Sverige har den svenske kroe kostet et meget stort tab i eksportværdi på grund af lavere priser eller direkte færre ordrer, fastslår chefanalytikeren. Tabets størrelse er det umuligt at sætte præcise tal på, men det rammer meget bredt i dansk erhvervsliv, fordi vores naboland er et marked, som mange også mindre virksomheder sælger på.

Rekord i Danmarks eksport af mejeriprodukter

Dansk ægkæmpe trækker krævende datterselskaber fri af skyggerne

HKScan investerer tocifret millionbeløb i svensk fabrik 

Mere fra FødevareWatch

Maltdirektør efter værste år i årtier: "Det er meget ubehageligt"

Udfordringerne har aldrig været større i Sophus Fuglsang Export-Maltfabriks over hundredårige lange virke, som i det seneste år. Det nye regnskab viser største dyk på bundlinjen i topchefens hukommelse. Virksomheden er dog godt polstret, forsikrer han, men han frygter den usikkerhed, som energikrisen lige nu medfører.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier