FødevareWatch

Klaus har spottet 100 æbletræer fra henkastede skrog

Æbleentusiast har fundet 100 æbletræer, der er vokset fra æbleskrog, som passagerer har smidt ud af togvinduer siden 1884.

Foto: Peter Klint

Et excelark, lidt over 100 selvsåede æbletræer og et par gode sko.

Den cocktail har fyldt en del i fynske Klaus Ankerstjerne Eriksens liv, siden han sidste september besluttede sig for at registrere alle de æbletræer, der vokser langs en gammel jernbane i Assens.

Assens-banen transporterede passagerer fra Tommerup Stationsby til Assens fra 1884 til 1966. På vejen smed nogle af passagererne æbleskrog ud ad vinduerne, og de er siden vokset og blevet til træer.

"Det er da lidt fascinerende at tænke på, at det her æble, som er fantastisk godt, måske er fra én eller anden ung mand eller gammel kone, som har været på rejse fra Assens til Odense og så lige har smidt æbleskroget ud. Måske kommer det fra den lille gård, hvor de boede," siger Klaus Ankerstjerne Eriksen til Public Service på P1.

Han har registreret lidt over 100 træer langs banen og nummereret dem. Han tager også billeder af æblerne og skriver deres præcise lokalitet ned.

Æbler bliver til æblecider

Denne sommer er han gået i gang med at lave æblecider af 60 kilo æbler fra banens træer.

Han fjerner blade og kviste og vasker skidt af æblerne i en sort plastikbalje på terrassen, hakker æblerne i en maskine og presser mosten ud af dem i en stor frugtpresse.

Klaus Ankerstjerne Eriksen er aktiv i Assens Æblefestival, og registreringsprojektet begyndte, da han hørte, at en lokal pensioneret folkeskolelærer havde fundet nye æblesorter på et stykke af banen.

"Så tænke jeg: Hvorfor nøjes med de to-tre kilometer? Vi tager sgu hele banen! Så jeg har taget de sidste 27 kilometer af banen og registreret det. Og det er jo spændende," siger han til DR.

Drømmen er at finde en ny, god dansk æblesort. Og Klaus Ankerstjerne Eriksen mener, at der burde være gode betingelser for at finde gode æblesorter på de kanter, for modertræet til det berømte, danske Ingrid Marie-æble blev faktisk fundet i en fynsk have få hundrede meter fra Assens-banen i 1910.

"Så måske har det været en kerne, der har forvildet sig fra en togpassager og så derover. Mon ikke, der findes andre gode æblesorter, som er havnet ved siden af jernbanen? Jeg er helt overbevist om, at der findes gode sorter dér,"siger han til DR.

Bag Klaus Ankerstjerne Eriksens hus ligger et lille bed med podninger af de 40 mest lovende æblesorter.

"Det er min kravlegård, kan man sige. Det er mine små børn. Mine små kære, som skal vokse op og blive til noget stort," siger han.

(Denne artikel er tophistorie fra DR distribueret af Ritzau.)

Cidersektoren har massivt vokseværk i USA

Sommerens vigtigste drikkevareregnskaber

Sommervarme får ølsalget til at koge

Mere fra FødevareWatch

Fynsk frugtkoncern fordobler resultatet

I et år hvor omsætningen i Orskov Foods er gået tilbage med hele 11 pct., har den fynske frugtkoncern formået at løfte bundlinjen tilbage på rekordniveau. Lavt prisniveau presser fortsat dansk frugtavl hårdt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier