Danpo køber majoritet i voksende dansk kyllingeproducent

Kyllingekoncernen Danpo har købt 51 pct. af aktierne i ambitiøse Rokkedahl Food, der producerer kyllinger med fokus på dyrevelfærd, og som netop har åbnet sit eget slagteri.
Foto: Joachim Adrian/ Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Adrian/ Ritzau Scanpix

Den Scandi Standard-ejede kyllingeproducent Danpo har købt sig til den bestemmende indflydelse i producenten Rokkedahl Food, som i de seneste par år er kommet frem ved at producere såkaldte velfærdskyllinger til kæder som Meny og Rema 1000.

Parterne forklarer i en meddelelse sendt til FødevareWatch, at det nye samarbejde primært vil omhandle alle fritgående og økologiske kyllinger, som de to virksomheder producerer og sælger under forskellige varemærker til forbrugerne i Danmark og i udlandet.

Rokkedahl Food har i de seneste år arbejdet særdeles målrettet med at få del i efterspørgslen på kyllinger, der kvalitet- og prismæssigt befinder sig et højere niveau end de billigste produkter, der særligt har gjort sig til i discountbutikkerne.

Satsningen i den mere end 50 år gamle virksomhed betød, at man ansatte den tidligere 3-Stjernet-direktør Anders Laursen og bød ham indenfor i ejerkredsen, og at man startede opførelsen af sit eget slagteri ved Nibe. Derudover er der blevet arbejdet hårdt på at komme ind på hylderne i de store kæder, og i dag finder man i forskellige varianter velfærdskyllingerne i blandt andet Rema 1000 og Meny.

Hos Danpo har man på samme vis arbejdet i retning af få skabt ny værdi i en fødevarekategori, som i høj grad har været presset i bund på marginerne. Det har ført til etableringen af en 2020-strategi med mere fokus på langsomtvoksende racer og opfindelsen af brandet De Danske Familiegårde, der ligesom Rokkedahls kyllinger befinder sig i et lidt højere pris- og produktionsleje.

"Samarbejdet med Rokkedahl Food vil kun styrke vores kompetencer og kapacitet på dette område. Vi er overbeviste om, at vi med vores fælles specialviden og Rokkedahls nye slagteri kan udvikle denne del af markedet yderligere," udtaler adm. direktør Mark Hemmingsen fra Danpo A/S.

Som led i det nye samarbejde vil alle økologiske og fritgående kyllinger blive slagtet på Rokkedahls nye slagteri ved Nibe, som er bygget specielt til denne type og mængde af kyllinger, hedder det.

Om salget af de 51 pct. af aktierne og dermed majoriteten i Rokkedahl Food siger ejer og adm. direktør Mark Rokkedahl:

"Vi er kommet et godt stykke vej alene med opdræt af velfærdskyllinger og har bygget et moderne slagteri, og så glæder vi os nu over muligheden for det fremtidige samarbejde med Danpo A/S på dette område. Vi deler ambitionen om at gøre mere for dyrevelfærden og lave bedre produkter til forbrugerne – et fælles set-up muliggør, at vi kan have endnu mere fokus på dyrevelfærd i hele værdikæden og levere høj kvalitet til forbrugerne."

Det fremgår ikke, hvad købsummen har været, eller hvilke vilkår der ellers er gældende.

Forretning under omstilling

Siden starten af 1960'erne har familien Rokkedahl produceret kyllinger i Kølby mellem Løgstør og Nibe.

Virksomheden har under særligt 3. generations ledelse udviklet sig fra alene at være en landbrugsvirksomhed til også at være fokuseret på energi, miljø og økologi.

Særligt i den sidste håndfuld år er der skruet op for ambitions- og investeringsniveauet, og sidste forår begyndte man efter lang planlægning den slagteriproduktion, der nu skal slagte for både Rokkehahl og Danpo.

Anders Laursen, der ikke længere er at finde i selskabet har tidligere udtalt, at målsætningen på det nye slagteri var at slagte én million kyllinger årligt.

Af de 2017-regnskaber, som i sommer er blevet fremlagt for moderkoncernen Rokkedahl Holding A/S og datterselskaberne Rokkedahl Food Holding A/S, Rokkedahl Food Aps og Rokkedahl Slagteri A/S, er det tydeligt, at netop den nye slagteridel har givet udfordringer.

I moderselskabets samlede regi var 2017 det værste år i virksomhedens historie.

Samlet landede underskuddet i alt på minus 11,4 mio. kr. mod et overskud på 3,1 mio. kr. året før. Bruttofortjenesten steg med et par mio kr. til 29,2 mio. kr., men driftsresultatet gik i 2017 tilbage med omkring 10 mio. kr. til minus 5,6 mio. kr.

I regnskabet for datterselskabet Rokkedahl Food Aps uddybes det, at det i høj grad var åbningen af kyllingeslagteriet, der trak 2017-tænderne ud.

Samlet var underskuddet i det selskab på 18,2 mio. kr., mod et marginalt underskud på minus 156.671 i 2016. Antallet af ansatte er i perioden steget fra 3 til 25 personer, og som hos moderkoncernen blev regnskabet aflagt under going concern.

På holdingniveau har koncernen i 2017 bogført investeringer for i alt 67,3 mio. kr.

Fremgang hos den store storebror

I Danpo var 2017 et år i stor fremgang. Det danske selskabs korrigerede årsresultat voksede med 28 pct. og landede på 120,6 mio. svenske kr. Fremgangen svarede i danske kroner til omkring 90,6 mio. kr.

Samtidig lykkedes det selskabet at hæve omsætningen fra 2,3 mia. svenske kr. i 2016 til 2,5 mia. svenske kr. sidste år. I dansk valuta svarede det til ca. 1,9 mia. kr.

"Det er en meget tilfredsstillende udvikling, og det har været et rigtigt godt år. Vi har lavet ny strategi for et år siden, hvor vi fokuserer på den bedre kylling, og det har i hvert fald i det første år set ud til at virke," sagde Mark Juel Hemmingsen i et interview med FødevareWatch i februar.

Af regnskabet fremgik det også, at særligt eksporten var en positiv forretning for den svenskejede kyllingekæmpes danske del.

"Den stærke stigning i nettoomsætningen blev primært opnået gennem yderligere leverancer til en større europæisk kunde. Derudover bidrog øget salg til detail- og forarbejdede produkter til restauranter og store husstande, samt øget eksport til højere priser," hed det i regnskabet.

Det var særligt det europæiske spotmarked, der artede sig, ligesom Danpo også afsatte mere til storkunden McDonalds.

"Der har både været fremgang i Europa og Asien, herunder Sydkorea og Hong Kong, særligt i andet halvår efter vi kom over fugleinfluenzaen. Der var mange andre europæiske lande nemlig stadig blokeret, hvilket gjorde eksporten i andet halvår ekstraordinært god. Det er dog normaliseret igen i 2018," forklarede Mark Juel Hemmingsen.

I sidste uge fremlagde Scandi Standard regnskab for andet kvartal, og for den danske del af forretningen, der udelukkende består af Danpo A/S, fremgik det, at nettoomsætningen voksede 10 pct. (3 pct. målt i danske kroner) til 688 mio. svenske kroner. Væksten kom primært fra detailsalg og ready-to-eat-produkter, hed det.

Mens det øverst gik frem, var driftsmarginen til gengæld mindsket fra 4,5 pct. i andet kvartal sidste år til 3,2 pct. i andet kvartal i år. Det skyldes højere råvarepriser og driftsomkostninger kombineret med investeringer i De Danske Familiegårde.

Danpo kom ud af 2017 med tocifret vækst

Nordjysk kyllingekomet med knas i økonomien

Danpo-ejer melder om salgsvækst - overskuddet står bomstille

Pengene fosser ud af dansk slagterikoncern

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også