FødevareWatch

Analyse: Norsk lakseopdræt har fordoblet lønudgifterne uden at producere mere

På fem år er lønomkostningerne i norsk lakseopdræt tæt på fordoblet, selv om lakseproduktionen står stille. "Vi er på vildveje," udtaler en af landet største opdrættere.

Foto: PR.

Lønomkostningerne i den norske laksebranche er næsten fordoblet fra 2012 til 2017, selv om produktionen af laks ikke har bevæget sig ud af stedet. Det viser en omfattende gennemgang af regnskaberne fra 197 af de største lakseopdrættere i Norge foretaget af erhvervsavisen Dagens Näringsliv.

"Vi er på vildveje. Hos os har vi de sidste seks år øget antallet af ansatte med over 50 pct., og alligevel producerer vi mindre fisk end i 2012," siger lakseopdrætter Gerhard Alsaker fra lakseselskabet Alsaker AS, som omsatte for 1,6 mia. NOK sidste år.

Dagens Näringslivs analyse viser, at opdrætterne i 2012 solgte 1,23 millioner ton laks, mens tallet var 1,22 millioner ton i 2017. I samme periode øgedes lønomkostningerne med mere end 2 mia. NOK fra 2,7 til 5 mia. NOK. En stigning på 86 pct.

Sidste år øgedes lønomkostningerne med gennemsnitligt 9 pct., men der er store forskelle fra selskab til selskab. Mens Marine Harvest øgede lønomkostningerne med 35 pct. over fem år, har Alsaker øget med 62 pct. og selskabet Lerøy Midt med mere end 100 pct. i perioden.

En bankanalytiker sammenligner over for Dagens Näringsliv laksebranchen med det norske oliebonanza og henviser til, at Statoil faktisk tjente lige meget, da olieprisen var henholdsvis 30, 110 og 70 dollar pr. tønde.

Lakseprisen er fordoblet

Siden 2012 er lakseprisen er mere end fordoblet. Dengang blev de nævnte 1,23 millioner ton norsk laks solgt for 28 milliarder NOK. Fem år senere blev den tilsvarende mængde laks solgt for over det dobbelte, 61 milliarder NOK i 2017.

De høje priserne har ført til særdeles gode fortjenester, idet de store børsnoterede lakseselskaber sidste år havde en overskudsmargin på 25 pct. i gennemsnit.

Salmar-formand: Offshore lakseopdræt giver udsigt til vækst

Norske lakseopdrættere: Vi tjener penge, som ikke kan bruges

24-årig laksemilliardær er Norges rigeste 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier