FødevareWatch

Norsk afgiftsforhøjelse driver chokoladeproducent ud i krise

Den lille norske chokoladeproducent Hval har foreløbig tabt 6 mio. kr. i år og må lukke inden for et år, hvis den ikke finder på noget. Fra i år blev den norske chokoladeafgift forhøjet med 83 pct.

Foto: Barry Callebaut/ PR

24 pct. af omsætningen i den lille norske chokodeproducent Hval er barberet bort i år, efter at chokoladeafgiften er hævet med 83 pct. Frem til maj var tabet på 1 mio. norske kroner, men på få måneder er det forværret til et tab på 6 mio. norske kroner, skriver erhvervsavisen Dagens Näringsliv.

Stifter og fabrikschef Rune Forsberg peger på, at selskabet producerer 650.000 kilo chokolade pr. år. Med en afgift på 29,10 kr. pr. kilo udgør afgiften rundt regnet 25 milo. kr. ud af en årlig omsætning på 55 mio. kr.

"Det er naturligvis ikke bæredygtigt. Jeg er overrasket over, hvor hårdt det har ramt," siger Rune forsberg til avisen.

Salgsnedgangen har betydet, at Hval fra august for første gang har sendt sine 14 ansatte på nedsat tid. Det har aldrig været nødvendigt tidligere. Hval har indklaget afgiften for EFTAs overvågningsorgan, Esa, som efter tre udsættelser har lovet at svare i oktober. Men selskabet frygter at ende med at lukke, inden der er truffet en afgørelse.

Orkla lider også under afgiften

Ikke kun de små producenter er oprørte over chokolade- og sukkerafgiften, der blev indført abrupt uden høring, fordi den skulle sikre et finanslovforlig i Stortinget.

Den norske fødevaregigant Orkla havde også problemer på det norske marked i første halvår og tilskriver det til dels chokolade- og sukkerrafgifterne. Orkla har også indklaget afgifterne for EFTAs overvågningsorgan.

Norsk-svensk grænsehandel slår alle alkoholrekorder

Fremgang for Orkla i andet kvartal, men hjemmemarkedet svigter

Hotel Chocolat uddelegerer butiksdriften i Danmark 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier