FødevareWatch

Dansk fængsel producerer flødeis

På tre måneder har Nyborg Fængsel solgt over 2.000 liter is, og der er venteliste for at komme på arbejdsholdet.

Foto: PR

På tre måneder har Tuff Food, et ismejeriprojekt under Nyborg Fængsel, solgt over 2.000 liter flødeis og 6.000 glas marmelader. Lige nu er fængslets marmelade til prøvesmagning og godkendelse hos supermarkedskæden Coop, fremgår det af en pressemeddelelse fra Fængselsforbundet.

Værkmester på projektet Tom Kirkeby Rasmussen mener, at der er et marked for produkterne fra fængslet:

"Vi er en anderledes arbejdsplads, og vi lægger ikke skjul på, hvor vores produkter kommer fra, eller hvordan de er lavet. Vi synes, vi har en god historie, og det synes butikkerne og kunderne også."

Han understreger i pressemeddelelsen, at målet med Tuff Food og ismejeriet er resocialisering i form af beskæftigelse og uddannelse:

"Hvis jeg kan få dem ud lidt klogere, lidt mere afklaret på livet, så er min mission løst. Det er et forsøg på at give dem nogle redskaber til den virkelige verden, der venter."

Timelønnen i ismejeriet ligger ifølge pressemeddelelsen på cirka ti kroner, men Kriminalforsorgen må ikke udnytte den lave løn kommercielt og slå bunden ud af ispriserne i Nyborg og omegn. Isen sælges for 55-60 kroner for 1,2 liter.

"Vi lægger ekstra procent oven i prisen, så vi kommer op og matcher normalprisen på markedet. Derudover er vi kun et lille køkken og ikke en stor fabrik. Vi kan ikke opretholde samme tempo og skal bruge flere arbejdere i produktionen. På den måde får vi lagt et løntryk på alligevel," siger Tom Kirkeby Rasmussen.

Der er en lang venteliste for at få en plads på det syv-mand-store arbejdshold i Tuff Food. Tom Kirkeby Rasmussen mener, at den gode arbejdsmoral skyldes, at de indsatte føler ejerskab over produkterne. De er med hele vejen fra produktudvikling, vareindkøb, regnskab til slutningen af processen, hvor de klistrer etiketter på de færdige produkter.

Isbrødre investerer i vaniljeplantage i Uganda efter sløjt regnskab

Lange køer dækker ikke underskud hos Ismageriet

Ung iværksætter spurter frem med gourmetis

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier