FødevareWatch

Stort underskud og graverende millionfejl i Foodservice Danmark-regnskab

Efter lang tids venten har Foodservice Danmark offentliggjort et 2017-regnskab med et underskud på i alt 102,6 mio. kr. Udover det ventede underskud har revisorerne fundet fejl i 2016-regnskabet, som ændrer det årsresultat med i alt 118 mio. kr.

Foto: PR-billede/Dagrofa

2017 har ikke været nænsomt ved fødevaregiganten Foodservice Danmark, der omsætter for milliarder ved at levere varer til professionelle køkkener over hele Danmark.

Ikke bare har året budt på et stort underskud, der er også fundet graverende fejl i regnskabet for 2016.

Det viser 2017-regnskabet for Foodservice Danmark, der er offentliggjort på erhvervsstyrelsens hjemmeside tirsdag aften.

"Selskabets resultat anses som stærkt utilfredsstillende. Foodservice har haft et udfordrende år, og der er efter regnskabsårets afslutning foretaget væsentlige udskiftninger i ledelsen," skriver Foodservice Danmark i sit regnskab.

Mens omsætningen revideret steg marginalt til 5,6 mia. kr., landede selskabet et underskud på 102,6 mio. kr.

For at gøre ondt værre har revisionen samtidigt fundet fejl i regnskabet for 2016, der ændrer et overskud på 66 mio. kr. til et blodrødt underskud på 48 mio. kr. før skat.

"I forbindelse hermed og som led i afslutning af revisionen er der foretaget en revurdering af regnskabsaflæggelsen, og gennemgangen af balancerne har afdækket fejl vedrørende 2016 på 118 mio. kr. før skat, hvor sammenligningstallene er tilrettet," skriver Foodservice Danmark og fortsætter:

"Koncernens performance for 2016 fremstår derfor væsentligt dårligere end tidligere rapporteret, og resultat for 2017 er væsentligt dårligere end de udmeldte forventninger."

I senere noter bliver fejlen omtalt som en "væsentlig fejl".

Foodservice Danmark er ejet af Dagrofa, som også ejer detailkæderne Meny og Kiwi. Desuden leverer Dagrofa til flere lokale købmandskæder som Spar og Min Købmand.

Ud over underskuddet og fejlen har 2017 stået på opkøb for Foodservice Danmark, der har købt Grambogård og Strandbyfisk.

"Grambogård har et mindre slagteri med fokus på dyrevelfærd og økologi og et high-end brand med leverancer til de professionelle køkkener i hele Danmark," skriver selskabet.

En genopretningsplan er startet ifølge regnskabet, og Foodservice Danmark venter derfor en stigende omsætning og et positivt driftsresultat i 2018.

Som følge af det dårlige år er egenkapitalen pr. 31. december 2016 reduceret med 104 mio. kr. til 324,5 mio. kr., og ved udgangen af 2017 er egenkapitalen så reduceret yderligere til 220 mio. kr.

FødevareWatch forsøger at indhente yderligere kommentarer fra bestyrelsesformand og fungerende koncerndirektør Jesper Lok.

Nedskrivning på hele resultatet

I starten af juni, da Dagrofa offentliggjorde sin årsrapport for 2017, kom det frem, at de skuffende resultater havde ført til en Dagrofa-nedskrivning på 103 mio. kr. i Foodservice Danmark.

I den forbindelse forsøgte FødevareWatch at få et interview med bestyrelsesformand Jesper Lok, som via mail havde følgende korte kommentarer:

"Regnskabet for Foodservice Danmark bliver offentliggjort inden længe, men som tidligere kommunikeret så er årets resultat i Foodservice Danmark påvirket af en skuffende indtjening, hvilket også er baggrunden for nedskrivningen."

Jesper Lok har tidligere ikke lagt skjul på, at den økonomiske udvikling i Foodservice Danmark langt fra er tilfredsstillende.

I et interview med FødevareWatch i februar fortalte han direkte adspurgt om, hvorfor man havde fyret Per Thau, at de skuffende resultater i virksomheden var en af hovedårsagerne.

"Vi er i den lykkelige situation, at vi har et detailkoncept, som kunderne omfavner, og hvor vi kan se, at vi har en god position, og vi lykkes med konceptet. Men vi har også en foodserviceforretning, hvor der alt andet lige burde være mere medvind. Derudover har vi en situation, hvor vi ikke har den tilstrækkelige forrentning af den kapital, som vores ejere har investeret i forretningen. Det skal vi have rettet op på, og det er det fokus, der bliver," lød det.

Siden er den mangeårige økonomidirektør i Foodservice Danmark Niels Peter Habekost blevet opsagt, ligesom de dårlige resultater i april kostede direktøren Christian Storinggaard jobbet. Han nåede kun at sidde et år på posten. For øjeblikket er det konstitueret direktør Claus Juel-Jensen, der kommer fra Netto International, som varetager chefjobbet – det gør han indtil tidligt august, hvor Dagrofa får ny topchef i form af Tomas Pietrangeli, der kommer til fra en toppost i Arla Storbritannien.

I Dagrofa-regnskabet skrev ledelsen om årets udvikling i foodserviceforretningen.

"Indtjeningen i Foodservice Danmark har ikke været tilfredsstillende i 2017. Dette skyldes primært øgede omkostninger og kompleksitet i logistik- og baglandsfunktioner drevet af en stor nettotilgang af især mindre kunder, samt øgede omkostninger i forbindelse med flytning af terminal fra Stamholmen til Ishøj for at sikre samme serviceniveau, som før flytningen. En del af de øgede omkostninger har været af engangskarakter."

I den skriftelige kommentar til det aktuelle regnskab skrev Jesper Lok i sidste måned, at han forventer fremgang på omsætningen og bundlinjen i år uden at konkretisere forventningerne, og uden at omtale de ændringer, som revisorerne har måttet lave i 2016-regnskabet.

Dagrofa nedskriver Foodservice Danmark med over 100 mio. kr.

Dagrofa leverer nyt stort millionunderskud

Dagrofa-formand: Foodservice-vækst afhænger af udbud

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier