FødevareWatch

Danske forskere forvandler mælkerester fra osteproduktion til alkohol

Når vallen udskilles fra osten, ender den ofte som dyrefoder eller affald. Men nu har forskere fra DTU udviklet en teknologi, der kan omdanne mælkesukkeret fra vallen til alkohol.

Foto: Colourbox

Når mejerierne laver mælk om til ost, bliver 90 pct. af mælken udskilt som valle. En hvidgul, klumpet masse, som består af vand, proteiner og mælkesukkeret lactose. Hvor store koncerner som Arla i årevis har formået at udnytte vallen ved at trække proteiner og osteprodukter ud af den, ender den store mængde restprodukt ofte blot som dyrefoder eller affald hos de mindre mejerier.

Men i fremtiden kan vallen blive meget mere værd, for et par forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Fødevareinstituttet har udviklet en ny, miljøvenlig teknologi, som effektivt kan omdanne mælkesukkeret i vallen til alkohol, som er et mere værdifuldt produkt.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier