FødevareWatch

Kommentator: Lundes ministerexit er lidt af en gåde

Det står ikke klart, hvorfor Esben Lunde Larsen går af som minister, siger Hans Engell. Måske har han bare indset, at det var det, han kunne nå i dansk politik, supplerer Jarl Cordua.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

Det er stærkt overraskende, at Esben Lunde Larsen (V) tirsdag meddeler sit snarlige farvel til Folketinget og forlader sin post som miljø- og fødevareminister.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Han mener, at nyheden om, at Søren Pind (V) også stopper som uddannelsesminister er mere forudsigelig. 

"Mit indtryk var ikke, at Esben Lunde var på vej ud af politik. Det er meget underligt. Det må jeg sige ligeud," siger Engell. 

Tirsdag eftermiddag meddelte begge ministre, at de vil stoppe med øjeblikkelig virkning. Lunde fortsætter dog i Folketinget frem til næste valg.

"Pind har længe signaleret, at han var træt af sin ministerpost, og at han var træt af politik. Det var på en måde mere forudsigeligt," siger Hans Engell.

Han var kørt fast, lyder vurderingen. 

"Men med Esben Lunde er det helt uskarpt, hvorfor han vælger at gå af. Han sidder på en central ministerpost. Han har god opbakning i sit lokalområde, og han står stærkt. Hvad der er grunden til hans afgang, det er lidt af en gåde," siger Hans Engell.

Onsdag vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) møde op hos dronningen for at ændre i regeringens sammensætning. 

Men ifølge kommentatoren er der ikke noget, der tyder på, at det bliver den helt store rokade. 

"Sagen er den, at han er noget låst. De Konservative vil ikke skifte. Selv om Liberal Alliance måske gerne ville bytte rundt, er der ikke noget stort ønske om det. Så selv om det naturlige er, at en statsminister gerne vil sætte holdet inden et valg, tror jeg, at Løkkes muligheder er rimelig begrænsede," siger han.

Ifølge Engell bliver den regering, som dronningen nikker ja til, formentlig den, der kommer til at stå frem til valget.

Timingen for annonceringerne 1. maj er også noget overraskende, lyder vurderingen. 

"Jeg tror ikke, det er fordi, de forsøger at stjæle overskrifterne fra 1. maj-møderne. Men det er ikke noget, der har været drøftet internt i regeringen i flere dage. Det ved jeg med sikkerhed. Derfor virker det hele noget kaotisk og noget pludseligt," siger Hans Engell.

Det udsagn slutter Jarl Cordua, der er liberal blogger og medlem af Venstre, sig til.

"Det her er Løkkes chance for at sætte holdet før valget. Problemet er bare, at han ikke har særlig mange brikker at flytte rundt med."

Der kan blive en udskiftning af Thyra Frank (LA), der er ældreminister, vurderer Cordua. Derudover forventer han, at Jakob Ellemann (V) bliver prøvet som minister.

Han vurderer også, at der er mulighed for, at det nyligt ledige sæde som fremtidig gruppeformand i Venstre kommer i spil.

Om Esben Lunde selv muligvis har trukket sig, efter han forudså, at han ikke er et aktiv for Venstre i en valgkamp, eller om han er blevet skubbet ovenfra er svært at sige, påpeger Cordua.

"Måske har han bare indset, at det var det, han kunne nå i dansk politik. Måske er det en blanding," siger han.

Det bliver partifælle og tidligere folketingsmedlem Martin Geertsen, der erstatter Søren Pind i Folketinget.

Esben Lunde stopper som minister

Onsdag skal fødevarebranchen have sin sjette minister på fem år

Esben Lunde presser på for EU-plan mod afrikansk svinepest

Mere fra FødevareWatch

Ketchupeffekt redder resultatet hos kæmpen Euro Cater

Den nordjyske Euro Cater-koncern, der omsætter for over 8 mia. kr., har igen haft et svært og coronapåvirket regnskabsår. Samlet blev det dog til et positivt resultat i et år, hvor store nedgange blev afløst af store opture, siger økonomidirektør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier