FødevareWatch

Friland og Arla: Økologisk vækstplan kan være med til at sikre øget eksport

Regeringens vækstplan for økologi kan være med til at sikre stabilitet på leverancerne og dermed væksten i økologien både på det danske marked og på eksporten, lyder det fra Friland og Arla.

Foto: Finn Frandsen

Tidligt fredag præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti en ny vækstplan for økologi. Hovedlinjerne i den er afsættelsen af 1,06 mia. kr. til omlægning af økologi i år og næste år.

Det møder ros fra Henrik Biilmann, der er direktør i Danish Crown-selskabet Friland. Han var desuden formand for det økologiske erhvervsteam, hvis anbefalinger ligger til grund for regeringens vækstplan.

"Vækstpakken vil være med til at sikre, at vi har en fortsat vækst i vores forsyninger. At vores slagtninger vokser og følger den vækst, vi ser i markedet. Derudover er der en række tiltag i pakken, som sikrer, at markedet også fortsat vokser," siger han og peger på, at Fonden for Økologisk Landbrug får lidt friere hænder til at fordele pengene.

I en mail til FødevareWatch sender landedirektør for Arla i Danmark, Jakob B. Knudsen, ligeledes sine roser til planen. Han peger ligesom Henrik Biilmann på, at vækstplanen kan være med til at sikre stabile leverancer fremadrettet.

"Vi er glade for, at regeringen vælger at hæve støttepuljen til økologi og dermed give en større økonomisk gulerod til de landmænd, der gerne vil omlægge, når efterspørgslen på økologi stiger. Økologien er i en flot vækst, og regeringens vækstplan for økologi er en vigtig komponent for at sikre udviklingen af økologien til det danske hjemmemarked og vores økologiske eksport til udenlandske markeder," skriver han.

Vigtig for eksporten

Udover penge til at omlægge konventionelle jorde til økologi består vækstplanen af 39 initiativer, der bl.a. skal være med til at øge eksporten af økologi.

Det er et centralt punkt for Friland, der er verdens største aktør inden for økologisk kød.

"Det er helt klart, at hvis vi skal fastholde ambitionen om, at vi fortsat skal være verdens førende på økologi, er det ikke nok at sælge til det danske marked alene, så skal eksporten vokse. Det vil nogle af de tiltag i rapporten være med til at understøtte," siger Henrik Biilmann til FødevareWatch.

Her henviser han bl.a. til denne formulering i vækstplanen:

"Økologi skal indgå som en central del af den danske eksportindsats i forhold til såvel eksisterende som åbning af nye markeder."

Regeringen afsætter milliard til økologi

Salget af dansk økologi vokser eksplosivt

Eksporten af økologi har kurs mod 3 mia kr

Hofleverandør gør op med gammel familiestruktur og varsler detailsats

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier