FødevareWatch

Danmark vinder vigtig EU-sejr: Får særstatus for salmonella i kyllingekød

Med en særstatus kan Danmark nu kræve, at udenlandsk kyllingekød skal være testet frit for salmonella, inden kødet sendes til Danmark.

Foto: Pressefoto Scandi Standard

Det er godt nyt til de danske forbrugere af kylling.

EU's Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed har givet Danmark særstatus for salmonella i kyllingekød. Det har et flertal af medlemslandene stemt for torsdag. Med en særstatus kan Danmark nu kræve, at udenlandsk kyllingekød skal være testet frit for salmonella, inden kødet sendes til Danmark.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

"Det er en stor sejr for fødevaresikkerheden. Vi kan nu være så godt som sikre på, at der ikke er salmonella i det kyllingekød, vi køber i supermarkedet eller spiser på restauranterne. Hvad enten kødet er fra Danmark eller udlandet," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i meddelelsen.

Esben Lunde Larsen siger, at den danske særstatus er en anerkendelse til de landmænd, slagterier og myndigheder, som i mere end 20 år har gjort en stor indsats for at slippe af med salmonella. Det har ført til et stort fald i antal registrerede sygdomstilfælde pga. salmonella i Danmark.

I de senere år har antallet af syge ligget på omkring 1.000 om året. Omkring halvdelen bliver smittet med salmonella, mens de er i udlandet.

Allerede i 2012 fik Danmark en tilsvarende salmonella særstatus for æg.

L&F: Mange år undervejs

Martin Hjort Jensen, der er formand for Erhvervsfjerkræsektionen i Landbrug & Fødevarer, siger i en pressemeddelelse, at det er mange års flid og kroner, som nu kulminerer.

"Det er over ti år siden, at ansøgningen til EU blev sendt. Så det har været en meget lang proces, der har kostet rigtig mange penge for både producenter og slagterier," siger Martin Hjort Jensen.

Ifølge Landbrug & Fødevarer var der i 1992 var salmonellabakterier i 14 pct. af alle undersøgte prøver udtaget fra danske slagtekyllingeflokke, mens tallet i 1017 kun var 0,3 procent. På samme måde er antallet af humane tilfælde faldet fra 1.581 i 1988 til blot ni tilfælde i 2016.

Fjerkræbranchen vurderer, at omkostningerne til at nedbringe salmonella i danske kyllinger ligger på et trecifret millionbeløb gennem de seneste 20 år.

Danmark slutter sig dermed til Sverige og Finland, der er de eneste andre EU-lande, som har særstatus for salmonella. De to lande bevarede deres status som salmonellafri, da de blev optaget i EU.

Færre farlige resistente bakterier i kyllingekød

Stort fald i bakterier i dansk kylling

Overblik: Råddent kød truer Brasiliens milliardeksport

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier