Danish Crown lander vigtig aftale i Tyskland

Andelsselskabet har haft meget svært ved at skubbe gang i salget af det antibiotikafrie OUA-svinekød, men nu er en stor og vigtig aftale indgået med et tysk pålægsfirma.
Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Ritzau/arkiv
Foto: Elizabeth Dalziel/AP/Ritzau/arkiv

En af Tysklands største producenter af pålæg Reinert vil lave en pålægsserie baseret på såkaldt OUA-kød, der er antibiotikafrit svinekød, fra Danish Crown.

Det oplyser Danish Crown i en pressemeddelelse.

"Det er et gennembrud for vores OUA-produktion, at Reinert skaber en produktserie på baggrund af råvarer fra Danish Crown. Det er en virksomhed, som sælger til alle de store dagligvarekæder i Tyskland, og det er aftaler som den her, der virkelig kan flytte noget fremadrettet," siger Jais Valeur, adm. direktør i Danish Crown, i meddelelsen.

For godt tre år siden begyndte Danish Crown et pilotprojekt på Bornholm, der skulle afklare i hvilket omfang, det er muligt at opdrætte grise uden brug af antibiotika uden at gå på kompromis med dyrevelfærden. Siden har det været meget svært for selskabet at afsætte OUA-kødet i Danmark.

Bedre er det gået i USA, hvor interessen for både produktionsformen og for kødet har været større. Danish Crown valgte derfor at sætte turbo på projektet. I 2017 blev der slagtet næsten 200.000 OUA-grise, men det har været en udfordring at få solgt alle dele af grisen.

Tyskland langt efter Danmark

I Danmark er forbruget af antibiotika til grise reduceret med over 15 pct. siden 2013. I Tyskland ser det helt anderledes ud. Her bruges der over dobbelt så meget antibiotika i forhold til Danmark. Samtidig benytter tyskerne flere kritisk vigtige antibiotika i landbruget. (Fluoroquinoloner og tredje- og fjerde generations-cefalosporiner). Fluoroquinolonerne blev udfaset i Danmark for over 15 år siden, og 3. og 4. generations cefalosporiner fravalgte danske landmænd frivilligt tilbage i 2010, oplyser Danish Crown.

"Danmark og Danish Crown er gået forrest, når det handler om at nedbringe brugen af antibiotika. Vores markedsundersøgelser viser, at rigtigt mange tyske forbrugere er bekymrede for antibiotikaresistens. Derfor lancerer vi en pålægsserie, hvor kødet kommer fra grise, der aldrig er behandlet med antibiotika, og samtidig opfordrer vi hele kødbranchen til at gå ind i en diskussion om, hvordan vi løser de udfordringer, der er omkring antibiotika," sagde Reinerts adm. direktør Hans-Ewald Reinert ved præsentationen af aftalen tidligere torsdag.

Reinert forventer at have den nye produktserie på hylderne i de tyske supermarkeder først på sommeren.

Træg udvikling i produktion og salg af antibiotikafrie grise

Udfordrende marked lægger dæmper på salget af antibiotikafrie svin

110 producenter på antibiotikafri venteliste

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også