FødevareWatch

Forskere vil forlænge rodfrugters levetid med varme bade

En gruppe forskere fra Aarhus Universitet undersøger med støtte fra GUDP, om det er muligt at forlænge rodfrugters levetid med op til 14 dage, hvis man i produktionen vasker med varmere vand og planteolier.

Foto: Columbus Leth, Aarstiderne

Vintertid er højtid for danske rodfrugter, og på trods af at rødbeder, kartofler og gulerødder i forvejen har det fint med ikke at havne på forbrugernes tallerkner i løbet af den første uge efter høst, vil en gruppe forskere fra Aarhus Universitet på utraditionel vis forsøge at forlænge rodfrugternes levetid og dermed øge eksportpotentialet.

Det skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i en meddelelse.

I dag bliver rodfrugterne i vid udstrækning vasket i koldt vand, når de skal fra jord til detailhylde, men forskerne fra Aarhus Universitet har en hypotese om, at det kan øge holdbarheden, hvis de vaskes i varmt vand i stedet.

"Når rodfrugterne behandles med varmt vand, kan det opjustere deres egne forsvarsstoffer, og så er de mere modstandsdygtige over for eksempelvis svampeangreb. Vi skal også se på, om det kan øge holdbarheden, hvis vi tilsætter planteolier med antimikrobielle egenskaber til vaskevandet. Det kan for eksempel være timianolie eller oreganoolie," udtaler Merete Edelenbos, der er lektor ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet og projektleder på Kvalirod, som projektet er døbt.

Projektet har til formål at finde nye metoder, som kan mindske madspildet, men derudover ligger der også et øget eksportpotentiale i forhold til at kunne forlænge røddernes levetid.

"Vi håber at kunne øge rodfrugternes holdbarhed med op til 14 dage, hvilket vil mindske spildet med 5 pct. i detailhandlen og 30 pct. hos forbrugerne," udtaler Merete Edelenbos.

Danske rodfrugtsavlere leverer i stor stil til detailhandlen i både Danmark og nære nabomarkeder, men det kan en længere holdbarhed ændre.

"Der er for eksempel store muligheder på det økologiske marked i Kina, men hidtil har det været for langt væk på grund af holdbarheden. Vi håber, at projektet også kan give mulighed for, at avlerne kan bevæge sig ind på nye markeder," siger Merete Edelenbos.

Kvalirod er et GUDP-støttet projekt, som løber over fire år.

Søris oplever gunstige synergier på todelt salg

Søris bruger Coop-samarbejde som trampolin til nyt væksthop

Jysk rodfrugtsproducent ser kæmpe potentiale i foodservice

Forsiden lige nu

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier