FødevareWatch

Medie: Bananer solgt i danske supermarkeder kan være sprøjtet med livsfarlige pesticider

Bananplantager i Ecuador bliver sprøjter med pesticider, som er ulovlige i Danmark. Danske supermarkeder kan ikke garantere, at deres bananer ikke er dyrket med livsfarlige sprøjtegifte.

Foto: KLAUS GOTTFREDSEN

Bananer fra Ecuador er i mange tilfælde sprøjtet med pesticider, der er ulovlige i Danmark.

Det skriver Danwatch.

En ny rapport fra Acción Ecológica nævner 26 sprøjtemidler, der i 2017 er almindeligt anvendt i Ecuadors bananproduktion – syv af navnene er ulovlige at anvende i EU, mens 18 af pesticiderne på listen ifølge Miljøstyrelsen er ulovlige at anvende i Danmark. Mange af dem er ulovlige, fordi de er for farlige for de mennesker, der skal arbejde med dem, siger eksperter til Danwatch.

Ecuador eksporterer knap en tredjedel af sine bananer til EU, og herfra fragtes en andel videre til Danmark, hvor de bliver solgt i danske supermarkeder. Coop, Lidl, Aldi og Dagrofa sælger bananer fra Ecuador, og kæderne kan ikke afvise, at bananerne i deres butikker er sprøjtet med livsfarlige pesticider, selvom er udelukkende køber bananer fra plantager, der er certificerede med bæredygtighedsmærket Rainforest Alliance.

"Vi ved ikke præcist hvilke pesticider, der anvendes, da det afhænger af svampe- og skadedyrsangreb. Vi kan derfor ikke umiddelbart udelukke, at der i nogle tilfælde kan være anvendt pesticider, der er forbudt, hvis anvendelsen havde været i Danmark, men som bekendt dyrkes der ikke bananer i Danmark," siger Mogens Werge, CSR-ansvarlig hos Dagrofa. Han understreger, at koncernen vil tage emnet op med sine leverandører.

I 2017 kom 19,3 ton af bananerne i Dagrofas butikker fra Ecuador. Det er mindre en 1 pct. af det samlede antal i kæden.

Medie: Danske supermarkeder sælger dåsetomater lavet under "slavelignende forhold"

Dødstrusler fulgte i halen på dansk avocado-boykot

Vanilje dyrket af børnearbejdere sælges måske i Danmark

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier