FødevareWatch

133-årig gær bringer Carlsberg sammen med opfinderens tipoldebarn

I 1883 fandt Emil Chr. Hansen den gyldne gær, som ikke bare er grundstenen i Carlsbergs succes, men også forfaderen til den moderne øl. En replika af øllen med gæren i har fået opfinderes tipoldebarn til at reagere.

Det vakte massiv opmærksomhed og presseomtale, da Carlsberg i en udgravning på Valby-Bakke fandt en 133 år gammel øl, som bryggeriet med succes fik genskabt ved at vække gæren til live.

Netop gæren var afgørende, for der var tale om et eksemplar af den rene gær, som den danske gæringsfysiolog Emil Christian Hansen fandt i 1879. En opfindelsen der revolutionerede ølindustrien og lagde grundstenen til den moderne øl.

Nyheden om, at bryggeriet har brugt fire mio. kr. er nu også nået til USA, hvor det er kommet den verdensberømte opfinders tipoldebarn for øre.

På Carlsbergs Facebook-side har Jason Todd Hansen skrevet følgende:

"Denne her gær blev oprindeligt skabt af min tipoldefar Emil Christian Hansen, mens han arbejdede for Carlsbergs Laboratorium i 1883. Det er den allerførste rene ølgær."

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Hos Carlsberg har man også bemærket opmærksomheden fra tipoldebarnet.

"Målet med projektet var at fejre laboratoriets 140 års jubilæum ved at genbrygge en øl med Emil Christian Hansens oprindelige gær. Vi kender jo ikke Jason Todd Hansen, men at han opdager, at vi fejrer hans oldefars forskningsresultat, understreger, at historien om re-brew er bliver fortalt overalt i Carlsbergs markeder," siger Carlsbergs pressechef Kasper Elbjørn.

Projektet med at gendanne øllen fra 1883 har fået navnet Rebrew Project. Det var en artikel i den store amerikanske avis Financial Times, der vakte Jason Todd Hansens opmærksomhed.

"Man kan jo se, at han er stolt af sin oldefar, og det er da altid dejligt at læse. Vi synes det er rigtig sjovt, men jeg tror, det betyder ekstra meget for forskerne på Carlsberg laboratorium og for Carlsbergfondet, der jo står bag projektet," siger Kasper Elbjørn.

Et vigtigt fund

Genoplivningen af gæren er ikke bare et godt marketingprojekt, men har også haft en forskningsmæssigværdi, fortæller Jochen Fürster, som er forskningsleder ved afdelingen for gær og fermentering ved Carlsberg Laboratorium.

"Når vi kigger på den gamle gærstamme og sammenligner den med de nye, vi har i dag, så ser vi forandringer, men der er ikke super mange. Man ville ikke sige, at man bruger en helt anden gærstamme i dag, de ligner fortsat hinanden ret meget. Det siger noget om, hvor gode vi er til at vedligeholde stammerne her hos Carlsberg," siger Jochen Förster.

Gærstammen, Emil Christian Hansen fandt, fik navnet Saccharomyces carlsbergensis og blev en fast del af ølproduktionen hos Carlsberg i 1883. Isoleringen af gæren gjorde, at bryggeriet kunne kontrollere brygningsprocessen. Inden gærforskerens resultater, viste man, at gær var en del af ølbrygningen, men ikke hvor vigtig den var, eller hvordan man skulle styre den.

Den kontrol, ølgæren gav over brygningen, betød, at øllets kvalitet kunne højnes, og fordi J.C. Jacobsen ikke ønskede at hemmeligholde sine forskningsresultater, blev Saccharomyces carlsbergensis delt med bryggere i andre lande i Europa. Den gavmilde handling gjorde, at industribrygningen kunne begynde.

Skal Carlsberg være verdens største specialbryggeri?

Carlsbergs 'forfader' fundet i gammel kælder

Carlsberg genskaber øllen H.C. Andersen drak kort tid inden sin død

Manden med den (måske) vigtigste opgave i Carlsberg - han passer på bryggerens gyldne gær

Mere fra FødevareWatch

Fazer relancerer ikonisk slikkepind

Et lille år efter, at den finske slikproducent Fazer trak stikket på sin kendte Dumle-slikkepind på grund af produktionsudfordringer, har den igen kurs mod hylderne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier