FødevareWatch

Officielt: Storbritannien indfører sukkerskat

Den britiske finansminister har højst overraskende annonceret, at Storbritannien vil indføre en sukkerskat på sodavand. Dermed har arbejdet fra interesseorganisationer og kokken Jamie Oliver endelig båret frugt.

Finansminister George Osborne poserer for pressen uden for Downing Street efter torsdagens budgetaftale. | Foto: Frank Augstein/AP/Polfoto

Den britiske finansminister George Osborne smed noget af en bombe onsdag, da han annoncerede, at Storbritanniens regering gør klar til at indføre en særlig skat på salg af sukkerholdige drikkevarer i landet – en såkaldt sukkerskat.

Det skriver Reuters.

En række interesseorganisationer og kendiskokken Jamie Oliver har igennem længere tid presset på for, at regeringen indfører den særlige skat for blandt andet at få bugt med den udbredte fedmeepidemi i landet. Men der er alligevel ikke mange, der har turdet håbe på, at regeringen ville gå med på idéen. Og regeringen sagde så sent som for et par måneder siden, at det ikke kunne komme på tale.

Men nu har piben altså fået en anden lyd.

Kendiskokken jamie Oliver er ovenud lykkelig for regeringens nye sukkerskat | Foto: Fra Twitter
Kendiskokken jamie Oliver er ovenud lykkelig for regeringens nye sukkerskat | Foto: Fra Twitter

”Jeg er ikke parat til at kigge tilbage på min tid her i Parlamentet, hvor jeg har passet dette embede, og sige til mine børns generation: Undskyld, vi vidste, der var et problem med sukkerholdige drikke. Vi vidste, at de var skyld i sygdomme. Men vi veg bort fra de vanskelige beslutninger, og vi gjorde ingenting,” sagde finansministeren ifølge Reuters til det britiske Parlament onsdag.

Den nye skat skal indføres om to år og vil blive pålagt selskaber baseret på sukkerindholdet i deres drikkevarer. Ifølge George Osborne vil den særlige skat bidrage med omkring 500 mio. pund (4,725 mia. kr.) årligt til den britiske statskasse.

Mens regeringens beslutning bliver mødt med begejstring fra de aktører, som har presset på for den særlige skat, så kalder den britiske brancheorganisation Food and Drink Federation (FDF) det for ”et stykke politisk teater”. Ifølge FDF vil skatten ikke gøre noget som helst for fedmeproblemerne i Storbritannien, men blot koste massevis af arbejdspladser.

TV-koks sukkerskat rykker nærmere

Cameron 'truer' sodavandsindustrien med sukkerskat

Læskedrikgiganter har stor succes med små dåser

WHO: Så lidt sukker bør du spise

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier