
En af verdens mest anerkendte bryggere bliver snart herre i eget hus.
Efter at have været nomadebrygger siden starten i 2010 slår Jeppe Jarnit-Bjergsø, manden bag ølmærket Evil Twin, næste år dørene op til sit eget bryggeri i New York.
Egentlig har han haft lyst til det længe. Men det var ikke før en sms i efteråret, at planen begyndte at tage form. Afsenderen var den danske fotograf Torkil Gudnason.
Han kendte til Evil Twin og havde besøgt Jeppes bar Tørst, der gemmer den anmelderroste Michelin-restaurant Luksus i baglokalet. Nu havde fotografen fået en idé.Bare det at finde lokalerne og en ejer, man kan stole på, er totalt uoverskueligt"
Han havde et tomt lokale i Brooklyn-bydelen Bushwick et kvarters tid fra Greenpoint, hvor ølbaren og restauranten har hjemme. Derfor ville han høre, om ikke Evil Twin havde lyst til åbne sit eget bryghus?
For Jeppe Jarnit-Bjergsø var beslutningen en no brainer. Hidtil har han lejet sig ind hos andre, men muligheden for at få sit eget var for god til at sige nej til.
"Vi har længe gået med tanken om at åbne et bryggeri i New York, men det er så sindssygt dyrt. Bare det at finde lokalerne og en ejer, man kan stole på, er totalt uoverskueligt. Så når der kommer en fornuftig mand og tilbyder sine lokaler uden en masse underlige krav og betingelser, skal man slå til," siger han til FødevareWatch.
Ond tvilling skal være en ægte new yorker
Med beslutningen om at åbne sit eget bryggeri, tager Jeppe Jarnit-Bjergsø det næste skridt i den rejse, der begyndte, da han og familien flyttede til New York i 2012 for at satse på ølmærket Evil Twin.
Siden da har han på rekordtid slået sit navn fast med baren Tørst og restauranten Luksus, hvor der kun serveres øl til maden.Det nye bryggeri får hjemme ved metro-stoppet Halsey på grænsen mellem Bushwick og Ridgewood, der efterhånden har vippet Williamsburg af pinden som de smarteste områder i New York. Det vil samtidig være åbent for kunder, der kan købe øllene fra et såkaldt tap room.
"Det er et kæmpe skridt, og vi gør det for at fremtidssikre bryggeriet og have et sted, vi kan kalde for vores eget. Men først og fremmest handler det om at etablere Evil Twin som et ægte New York-brand. Vi har hjemme i Brooklyn, men det er alligevel som om, at vi ikke rigtigt er fra New York, før vi selv brygger øl her," siger Jeppe Jarnit-Bjergsø.

Hvis alt går efter planen, åbner det nye bryggeri om et år med en startkapacitet på cirka en halv million liter og på sigt det dobbelte. Det er stort efter danske forhold, men beskedent sammenlignet de amerikanske specialbryggerier som Sierra Nevada, Oskar Blues og Lagunitas, der for tiden åbner kæmpe faciliteter på østkysten.
Da Evil Twin desuden solgte mere end to millioner liter øl sidste år, skal det nye bryggeri samtidig kun bruges til en del af produktionen, mens resten fortsat vil blive brygget på kontrakt hos kollegaer over hele verden.
Gider ikke have pengemænd med
Det kan måske lyde sært, at en verdensberømt brygger ikke har sit eget bryggeri.
Men ligesom mange hans af kollegaer, inklusiv tvillingebroren Mikkel Borg-Bjergsø, der står bag Mikkeller, har Jeppe Jarnit-Bjergsø ført en tilværelse som såkaldt nomadebrygger. Det vil sige, at man lejer sig ind hos andre bryggerier, hvor man så brygger sine øl. En metode, der gør det nemmere at starte ud i en branche, der ellers kræver store investeringer.
Det nye bryggeri løber da også op i omkring to mio. dollars – eller hvad der svarer til knap 14 mio. kr.Hvis vi laver et eller andet skod, så hænger det ikke sammen"
Prisen skyldes blandt andet, at bryggeriet skal arkitekttegnes og tage sig godt ud, så det matcher Tørst og Luksus, hvor mørke træmøbler, hvid marmor og et farvestrålende vægmaleri af den danske kunstner Eske Kath udgør indretningen. Eller som Jeppe Jarnit-Bjergsø selv siger:
"Nu har vi Luksus og Tørst, som er anerkendt designmæssigt, så vi er ligesom nødt til at lave noget, der ikke skuffer folk. Hvis vi laver et eller andet skod, så hænger det ikke sammen."
Pengene skaffer han ved at låne dem i banken. Han gider ikke have pengemænd med, der skal have en bid af kagen og stiller krav til, hvordan tingene skal gøres. Jeppe Jarnit-Bjergsø løber selv risikoen og høster selv gevinsten.
"Det er klart, at det er attraktivt for en mindre virksomhed, hvis en investor er klar til at smide en million. Man tænker bare ikke over, at den million kan være blevet til hundrede millioner. Det ville fandme ærgerligt," siger han.
Opgør mellem ølbrødre tæt på at ende som tv-serie
Mikkeller køber amerikansk bryggeri